Volvo Cars styrelse föreslår att 62,7 procent av innehavet i elbilsbolaget Polestar ska delas ut till Volvo Cars aktieägare. Arkivbild.
Volvo Cars styrelse föreslår att 62,7 procent av innehavet i elbilsbolaget Polestar ska delas ut till Volvo Cars aktieägare. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Volvo Cars slår sig fri från Polestar

Polestar kom att bli ett sänke för ägaren Volvo Cars. Därför delas innehavet ut till aktieägarna.
Därmed behöver inte Volvo Cars skjuta till några nya pengar till nischtillverkaren Polestar.
Volvo Cars aktie sjönk dock på Stockholmsbörsen efter beskedet att man behåller 18 procent av Polestar.

ANNONS

Styrelsen i Volvo Cars föreslår att 62,7 procent av aktieinnehavet i elbilstillverkaren Polestar ska delas ut till Volvo Cars aktieägare, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Aktierna uppges i dag vara värda omkring 9,5 miljarder kronor.

Volvo Cars behåller, om förslaget om utskiftning av aktier får godkänt av bolagsstämman den 26 mars, ett ägande på 18 procent i Polestar men kommer inte längre att bidra till Polestars finansiering.

Under fredagsförmiddagen var Volvo Cars aktie ned över 6 procent på Stockholmsbörsen, efter att ha öppnat positivt.

Analytiker förvånad

Fordonsanalytikern Hampus Engellau säger till Dagens Industri att marknaden kan reagera på att Volvo Cars behåller en del av Polestar, vilket i sig inte är förvånande. Sedan reagerar han på hur Polestaraktierna skiftas ut till Volvo Cars aktieägare – genom ett depåbevis.

ANNONS

– Jag blev lite förvånad över att man inte tänker söka om en listning i Sverige, säger han till DI.

– Jag trodde att de skulle se det här som en möjlighet att göra en större ägarspridning och även använda svenska investerare till att ta in pengar till Polestar.

Samarbete kring forskning

Samarbetet kring forskning och utveckling, tillverkning och kommersiell verksamhet ska fortsätta men Volvo Cars ökar fokus på det egna bolaget. Enligt vd:n och koncernchefen Jim Rowan inleder bolaget nästa steg i sin "transformation och växlar upp för att bli ledande inom nästa generations mobilitet".

Volvo Cars huvudägare Geely stödjer förslaget och säger sig ha stort förtroende för Polestar och dess framtid.

"Som långsiktiga ägare av Polestar är vi beslutna att stötta deras aviserade affärsplan och finansiella mål genom att säkra den finansiering som krävs för leveranskedja och produktutveckling. Samtidigt möjliggör detta för Volvo Cars att fullt ut fokusera på sin transformation och investera i att utveckla Volvo Cars", säger Daniel Donghui Li, vd för Geely Holding Group i pressmeddelandet.

Knäckt förtroende

Förtroendet för Polestars framtid har fått sin en knäck. Lanseringen av de nya bilmodellerna slukar pengar och produktionsplanerna har inte gått spikrakt.

Det har medfört att huvudägaren Volvo Cars har gått som ett sänke på Stockholmsbörsen den senaste tiden. Detta tills beskedet kom för några veckor sedan, att Volvo Cars övervägde att göra sig av med aktierna i elbilstillverkaren Polestar. Då blev det ett rejält lyft även om aktien fortfarande ligger långt under premiärkursen när Volvo börsnoterades hösten 2021. Nu gör alltså Volvos styrelse allvar av planerna.

ANNONS

LÄS MER:Volvo Cars vill minska ägandet i Polestar – Geely tar över

LÄS MER:Recension: Volvo Cars EX30

LÄS MER:Miljardsatsning för Volvo Cars – vid gamla huvudkontoret på Hisingen

LÄS MER:Viktig lansering av Polestar 4 – när marken skakat under märket

ANNONS