Med en minskade vinst börjar Volvo Cars att skära i kostnaderna.
Med en minskade vinst börjar Volvo Cars att skära i kostnaderna. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Volvo Cars skär ner konsulternas arvode

Med kort varsel sänker Volvo Cars konsultarvodena med fem procent från 1 maj, för aktuella konsultuppdrag.

ANNONS

De negativa nyheterna från Volvo Cars kommer nu på rad, efter att biltillverkaren redovisade minskande lönsamhet i förra veckans kvartalsrapport. Vinsten minskade med 19 procent.

Under måndagen stod det klart att Volvo Cars nu inför anställningsstopp.

Men även Volvo Cars trycker även på bromsen när det gäller konsulterna, vilket DI var först att rapportera om.

I förra veckan fick leverantörerna besked att från och med första maj sänks konsultarvodena med fem procent, och att inga nya kontrakt kommer att läggas ut för närvarande.

"Som en av våra leverantörer, uppskattar vi ditt stöd och vi ser fram emot en fortsatt stark och ömsesidig affärsrelation, medan vi växer tillsammans", skrev Volvo Cars i sitt brev till leverantörerna.

ANNONS

"Besvärlig situation"

– Vi har en besvärlig situation, så det förvånar mig inte, säger Fredrik Sidahl, på leverantörernas branschorganisation FKG.

Neddragningen inom fordonsindustrin märks nu i hela Europa, konstaterar han. Det är ingen lågkonjunktur, men det märks en dipp i konjunkturen.

– Volvo Cars tvingas att rabattera sina bilar på grund av det ökande handelskriget, säger Fredrik Sidahl.

För Volvo Cars går en stor del av utgifterna på forskning och utveckling till just konsultarvoden för ingenjörer som arbetar med morgondagens omvandling mot elektrifiering och självkörande bilar.

Volvo Cars ger enbart en skriftlig kommentar varför man reducerar konsultarvodena.

"Som ett växande företag ser Volvo Cars ständigt över sin kostnadsbas. I ljuset av den press som just nu finns på industrin har vi ökat vårt fokus på kostnader och kommer att arbeta tillsammans med våra partners för att effektivisera och reducera kostnader".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS