Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Volvo Cars jättesatsning: Köper återförsäljare

Volvo Cars köper bilåterförsäljaren Upplands Motor – och tar dessutom över hela Bra Bil.
Affärerna är tänkta att stärka bolagets handel online.
– Vi ser att förändring måste ske för att säkra försäljning i framtiden, säger Maria Dagman, presstalesperson för Volvo Cars.

På måndagen kom Volvo Cars med beskedet om att bolaget köper den Stockholmsbaserade bilåterförsäljaren Upplands Motor. Dessutom vill man ta över återförsäljaren Bra Bil, som bolaget sedan tidigare äger 50 procent av.

Syftet med affärerna är i huvudsak att satsa på en utvecklad e-handel.

– Vi är i ett skede av förändring just nu. Vi ser att kunderna vill köpa saker online och bilindustrin är inget undantag. Detta är en förändring som måste ske, och tanken med de här uppköpen är att vi ska stationera ett ledande exempel på hur man kan ha en digital närvaro för kunderna och samtidigt ha den här fysiska kontakten, och hur de här två kan jobba i samklang med varandra, säger Maria Dagman på Volvo Cars.

LÄS MER: Volvo Cars ökar försäljningen

LÄS MER: Volvos nästa storsatsning försenad

Beräknas gå i lås nästa år

Bolaget menar att det i framtiden måste finnas en starkare koppling mellan att kunden hittar ett produkt online och det faktiska köpet.

Innan affären med Upplands Motor blir helt klar krävs nu en prövning av konkurrensmyndigheterna.

– Just nu är det en del detaljer som ska gå i lås såklart, och det räknar man kommer att bli färdig i början på nästa år, säger Maria Dagman.

Storaffären innebär att bolaget tillsammans med sin egen återförsäljare Volvo Bil kontrollerar mellan 20 och 25 procent av svensk Volvohandel. Tanken är att slå ihop samtliga Volvo-ägda återförsäljare.

– Vi tror att det här är något bra i grunden. Vi ser att förändring måste ske för att säkra försäljning i framtiden. Bilhandlarna utgör fortfarande en stor del av kärnverksamheten, så det är viktigt att vi är samspelta där, säger Maria Dagman.

Bilia backade på börsen

Volvo Cars har tidigare fått kritik från flera återförsäljare, och rasade mot botten i Motorbranschens riksförbunds senaste undersökning där där landets bilåterförsäljare bedömer de olika bilmärkenas generalagenter. Undersökningen handlar bland annat om billeveranser, utbildning, kommunikation, marknadsföring, support, marginal- och bonussystem.

Och i samband med beskedet om affären med Upplands Motor och Bra Bil pressades Bilia på Stockholmsbörsen. Volvoåterförsäljarens aktiekurs föll med 2,4 procent under måndagsförmiddagen.

Anders Rydheimer, marknads- och kommunikationschef på Bilia, menar att beskedet inte innebär någon större skillnad för återförsäljaren. Däremot överraskar affären.

– Vi ser ingen vidare dramatik i det här beskedet. Vi är trygga i våra processer och vet att de skapar goda kundrelationer. Det är väl i så fall kanske lite mer förvånande. Man ser väl snarare att trenden går som så att biltillverkare tillverkar bilar och inte ger sig in i retail på samma sätt, säger han.

LÄS MER: Volvo Cars ingår samarbete med Google-bolag

”Win-win-situation”

Volvo Cars menar att man inte har någon avsikt att konkurrera med egna återförsäljare, och att man har en bra dialog.

– Det är inget som förändras i det avseendet. Vi har haft en egen återförsäljare tidigare och har alltid kunnat jobba på båda fronter. Volvo Bil har samarbetat med andra återförsäljare, och det förändras inte. Vi vill ha en större närvaro och ser det som en win-win-situation för båda, att det leder till en ökad försäljning i framtiden.

LÄS MER: Göteborgsbolaget Bilia går starkt under krisen

LÄS MER: Volvo Cars ökar försäljningen globalt i juli

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi