Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Volvo Cars återkallar 12 000 bilar i Sverige på grund av risk för bromsfel

Volvo återkallar 12 000 bilar av flera modeller i Sverige. Bakgrunden är ett potentiellt fel på bromsarna.
– Alla som har en bil som återkallas kommer bli kontaktade av Volvo om hur man ska gå tillväga, säger Volvos presschef Magnus Holst.

Volvo återkallar 106 000 bilar globalt, varav 12 000 i Sverige, något som sajten Carup var först med att berätta.

Bilarna som återkallas är av årsmodell 2023 av modellerna C40, XC40, S60, V60, V60 Cross Country, XC60, V90, V90 Cross Country, S90 och XC90.

Anledningen till återkallelsen är att det upptäckts ett fel på bromsarnas stödfunktioner. Dock ska det inte finnas någon risk att bromsarna plötsligt slutar fungera, enligt Magnus Holst.

– Det är inte så att man ska vara rädd för att köra sin bil. Det är ett potentiellt fel i mjukvaran som har med bromsarna att göra, och vi återkallar alla bilar där det finns en risk att felet ska uppstå.

Krävs en uppgradering av styrsystemet

Då felet har med mjukvaran att göra ska det gå att åtgärda genom en uppgradering av bilens styrsystem. I vissa fall kommer man inte behöva åka in med bilen till någon verkstad.

– Men det gäller inte i samtliga fall, och därför kommer varje enskild ägare att få instruktioner om hur man ska hantera detta, säger Magnus Holst.

LÄS OCKSÅ: Volvo Cars utvecklingschef Henrik Green lämnar bolaget

LÄS OCKSÅ: Uppgift: Volvo Cars ska tillverka elektrisk minibuss

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi