Volvo börjar serieproducera tunga elektriska lastbilar

Serieproduktion av tunga helelektriska lastbilar 2022 och försäljning i Europa nästa år. Volvo Lastvagnar tar ett tungt steg mot eldrift – med ett helt modellprogram tunga fordon är man först på marknaden, enligt bolaget. Samtidigt förbinder sig hela AB Volvo att följa 1,5-gradersmålet i Parisavtalet och bli helt utsläppsfria till 2050.

ANNONS
|

Det handlar om lastbilsmodellerna FH, FM och FMX för regionala transporter och för anläggningstransporter i stadsmiljö som Volvo Lastvagnar nu ska börja producera i helelektriska versioner. Försäljningen startar nästa år då åkerier i Europa kan börja beställa dem, medan serieproduktionen startar 2022.

– Så vitt vi vet är vi de första tillverkarna att sälja ett komplett modellprogram med tunga elektriska lastbilar – fordon för distribution, för avfallstransporter, för regionala transporter och för anläggningstransporter säger kommunikationschefen Anders Vilhelmsson på Volvo Lastvagnar.

Räckvidden är upp till 30 mil, beroende på vilka batterier som installerats i fordonen.

– Hälften av transporterna sker på avstånd på upp till 30 mil, så det täcker in många av de transporter som sker, säger Anders Vilhelmsson.

ANNONS

LÄS MER:Sabuni (L): Klimatmiljard för elektriska transporter och fordon

Vill ha helt fossilfritt sortiment 2040

Volvo Lastvagnar har som mål att hela sortimentet ska vara fossilfritt till 2040. I det målet ingår just de batteridrivna ellastbilar. Men man satsar också på att börja producera fordon som drivs med el från vätgasbränsleceller under andra halvan av decenniet, där fordonen ska ha längre räckvidder. Bland de fossilfria fordonen finns också biogasdrivna fordon.

– Vi siktar på att upp till 50 procent av försäljningen i Europa kommer att vara av eldrivna fordon 2030, säger Anders Vilhelmsson.

Produktionen av elfordonen kommer att ske i fabrikerna i Tuve och i Gent.

– I fabrikerna bygger man eldrivna lastbilar på samma produktionslinor som dieseldrivna lastbilar och även på samma chassier. Men i stället för dieseltankar så monteras batterier och i stället för dieselmotorer moduler för eldrift. Det gör att det inte krävs stora investeringar för att bygga eldrivna lastbilar, säger Anders Vilhelmsson.

LÄS MER:Volvo i miljardaffär med Daimler

Volvo ska visa att man följer klimatmålen

Samtidigt med beskedet om serieproduktion av tunga ellastbilar, så ger hela Volvokoncernen beskedet att man förbundit sig att på ett mätbart sätt följa Parisavtalet om klimatförändring. Beskedet kommer samma dag koncernen håller kapitalmarknadsdag.

Det handlar om att visa att koncernen minskar utsläppet så att man bidrar till en uppvärmning av Jordens medeltemperatur med max 1,5 grader jämfört med den globala temperaturen innan industrisamhället. Man ansluter sig till initiativet för vetenskapliga klimatmål – ”Science based target initiative” – som bland annat Världsnaturfonden står bakom och som bland andra Volvo Cars redan anslutit sig till.

ANNONS

LÄS MER:AB Volvo går bättre än väntat – men osäkert om utveckling av corona

– Ambitionen är att minst 35 procent av försäljningen ska vara av fossilfria fordon 2030, säger presschefen Claes Eliasson.

Koncernens fordon kommer att vara helt fossilfria till 2040 och koncernen som helhet – produktion, produkter etcetera – ska samtidigt vara helt utsläppsfri senast 2050.

– Vi kommer redan 2025 att ha världens mest hållbara transport- och logistiksystem, säger vd Martin Lundstedt på AB Volvos kapitalmarknadsdag och syftar på bolagets egna transporter.

AB Volvo kommer också att förbättra rapporteringen av klimatrisker enligt en särskild standard. Dessutom lanserar koncernen ett ramverk för grön finansiering.

– Det gör det billigare för kunderna att ställa om till eldrift, säger Claes Eliasson.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS