Volvo Cars i Torslanda.
Alla bilar som tillverkades i Torslanda under den aktuella perioden återkallas som en försiktighetsåtgärd. Bild: ADAM IHSE / TT

Volvo återkallar bilar – risk för fel på krockkudden

Volvo Cars återkallar drygt 9 000 bilar som byggdes i Torslandafabriken i höstas. Anledningen är att man upptäckt att enheten som styr airbagen riskerar att lossna.
– Det är ytterst osannolikt, men värsta möjliga scenariot kan innebära att krockkudden inte fungerar som den ska, säger Magnus Holst, presstalesperson på Volvo Cars.

ANNONS
|

Det är drygt 9 000 Volvobilar globalt, och drygt 900 i Sverige, som återkallas sedan biltillverkaren upptäckt risken som kan påverka airbagens funktion. Problemet uppstod eftersom det var fel på ett verktyg i fabriken i Torslanda under en period i september förra året.

– Det gjorde att ett par muttrar inte drogs åt ordentligt och det kan leda till att den här enheten, som är som en liten central dator som styr bilens airbags, kan lossna, säger Magnus Holst.

LÄS MER:Uppgifter: Kinesiskt maktspel försenar Volvos fusion med Geely

Värsta scenariot att krockkudden inte fungerar

Han fortsätter:

– Det finns inga rapporter om att det ska ha hänt utan detta är en återkallelse för säkerhets skull, som de flesta återkallelser ju är.

ANNONS

Vad skulle kunna hända om en sådan enhet lossnar?

– Om den lossnar tillräckligt mycket, vilket med de tidsramar vi pratar om är ytterst osannolikt, men då kan värsta möjliga scenariot innebära att krockkudden inte fungerar som den ska. Men som jag sa är det osannolikt att det händer från första början, och dessutom bör det ha pågått under en längre period för att det ska gå så långt, säger Magnus Holst.

LÄS MER:Volvo Cars ökar vinsten igen

Berörda kunder kommer att bli kontaktade

Eftersom alla Volvomodeller tillverkas på samma produktionslinjer gäller återkallelsen alla bilar som producerades under den aktuella perioden. Den som har en bil som berörs av återkallelsen kommer att bli kontaktad av Volvo Cars, uppger Magnus Holst.

– Vi har redan nu börjat kontakta kunder och håller på att åtgärda detta, säger han och tillägger:

– Det är viktigt att poängtera att alla bilar som återkallas inte har det här felet, utan att det finns en risk för att de har det. Det är det som är grejen. Och då återkallar vi alla bilar som har byggts under den här perioden för att vara på den säkra sidan.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS