Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Volvo V40 Cross Country finns bland de modeller som Volvo Cars nu återkallar.  Bild: Volvo Cars
Volvo V40 Cross Country finns bland de modeller som Volvo Cars nu återkallar. Bild: Volvo Cars

Volvo återkallar 200 000 bilar

Volvo Cars återkallar runt 200 000 bilar globalt, varav 37 000 i Sverige. Anledningen är att sprickor upptäckts inuti slangen i bränsleledningen.

Enligt Volvo gör sprickorna att bränsle riskerar att läcka ut i motorrummet och felet kan finnas i elva modeller med dieselmotorer med modellår 2015-2016, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Det vanligaste tecknet på att något är fel i en bil ska vara att det luktar diesel från motorrummet.

– Vi har gjort undersökningar som visar att det är en bränsleledning som kan ha sprickor. Vad som eventuellt kan hända över en längre tid är att bränsle läcker ut i motorrummet. Vi har inga rapporterade incidenter, säger Annika Bjerstaf, presschef på Volvo.

Det är elva bilmodeller och versioner med dieselmotor av årsmodell 2015-2016 som påverkas. Ett brev har gått ut till samtliga berörda kunder och många ska redan ha varit inne och åtgärdats, enligt Annika Bjerstaf.

– Det är praxis. I brevet står vad det handlar om och man kan som kund beställa en tid på en Volvoverkstad där felet åtgärdas kostnadsfritt. Det är frivilligt att göra detta. Som kund kan man se det som att man ger sin bil en säkerhetsförebyggande åtgärd, säger Annika Bjerstaf.

Vad kostar de här åtgärderna för företaget?

– Vi pratar aldrig om vad sådana här åtgärder kostar, och det är inte väsentligt. Vi står för säkerhet och våra kunder ska känna sig säkra med våra bilar.

Följande modeller finns bland bilarna som nu återkallas: Volvo V40, V40CC, S60, S60CC, V60, V60CC, XC60, V70, XC70, S80 och XC90.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.