Volkswagen gör nedskärningar för miljardbelopp på anläggningar i Tyskland. Arkivbild.
Volkswagen gör nedskärningar för miljardbelopp på anläggningar i Tyskland. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Volkswagen skär i personalstyrkan

Fordonstillverkaren Volkswagen planerar att skära ned bemanningen med uppemot 4 000 jobb på anläggningar i Tyskland, enligt källor på företaget.

ANNONS

Tanken är att erbjuda äldre anställda förtids- och deltidspension. Kostnaderna för omorganisationen kan uppgå till flera miljarder kronor, enligt en källa till nyhetsbyrån Reuters.

Företaget uppger sig ha kommit överens med arbetstagarrepresentanter om en plan.

Volkswagen förväntar att uppemot 900 arbetare kommer att tacka ja till förtidspensionering och att ett lägre tusental kommer att gå med på att förtidspensionera sig, enligt ett pressmeddelande.

Två källor på företaget säger att 3 000 till 4 000 tjänster ryker i samband med omorganisationen. Den ska genomföras på sex huvudanläggningar i Tyskland, som i dagsläget sysselsätter omkring 120 000 personer.

Fordonsjätten har avböjt att kommentera kostnaderna, som beror på hur många anställda som accepterar erbjudandet. En källa bedömer att prislappen kan landa på nära sex miljarder kronor.

ANNONS

Det 83-åriga företaget, som nyligen har lanserat två elbilar, satsar på att bli mer av ett högteknologiskt bolag i stil med Tesla.

Jesper Karlsson/TT

ANNONS