H&M masspermitterar anställda när butikerna står tomma.
H&M masspermitterar anställda när butikerna står tomma. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vinstsiffror för H&M trots coronapandemi

Modekedjan H&M drabbas hårt av pandemin och tiotusentals anställda permitteras. I mars rasade försäljningen med 46 procent och förlustsiffror väntas för det andra kvartalet. Trots det rusar bolaget på börsen.

ANNONS
|

Det har varit en omvälvande start för klädjätten H&M:s nya vd Helena Helmersson som tog över koncernchefsposten från Karl-Johan Persson i slutet av januari.

Sedan dess har coronaviruset hunnit lamslå hela världen, vilket bolaget bland annat har hanterat genom att göra stora permitteringar.

LÄS MER:H&M masspermitterar tiotusentals anställda

H&M är ett av de första svenska storbolagen som redovisar hur affärerna världen över har påverkats av coronaviruset. Rapporten som nu presenteras är H&M:s brutna räkenskapsår första delårsredovisning och gäller för perioden 1 december 2019 - 29 februari 2020.

Bolaget redovisar en vinst under förra kvartalet, men under innevarande kvartal kommer det att bli en förlust för H&M, skriver bolaget i delårsrapporten.

ANNONS

– Till följd av coronavirusets utbrott och de extraordinära samhällsåtgärder som tagits för att minska smittspridningen är vi nu i ett läge som är exceptionellt för människor, samhällen och företag. (...) Vi jobbar intensivt för att på bästa sätt hantera den utmanande situation som råder och måste i ljuset av det dramatiskt försämrade marknadsläget ta svåra beslut och kraftfulla åtgärder. Men jag är övertygad om att vi som företag – när vi är igenom detta – kommer att stå fortsatt starka, kommenterar vd Helena Helmersson i delårsrapporten.

Vinsten före skatt landade på 2 504 miljoner kronor för det första kvartalet. Det ska jämföras med ett resultat om på 1 043 miljoner kronor under samma period förra verksamhetsåret.

Att pandemins riktigt tuffa konsekvenser kom i mars syns på H&M:s försäljningsstatistik.

I slutet av mars var 3 778 av 5 065 butiker stängda på 54 marknader. Försäljningen minskade med 46 procent i mars jämfört med mars i fjol.

– Det andra kvartalet påverkas naturligtvis mycket negativt av coronasituationen och kommer därför att bli ett förlustkvartal. Per den sista mars var 3 778 av våra 5 065 butiker tillfälligt stängda, på totalt 54 marknader, bland annat alla butiker i Tyskland, USA, Storbritannien, Frankrike, Italien och Spanien, som tillhör våra största marknader. Efterfrågan har dämpats även på många andra marknader på grund av den oro och osäkerhet som pandemin orsakar. I Kina syns dock en successiv återhämtning allteftersom butikerna har öppnats igen, skriver Helena Helmersson i rapporten.

ANNONS

Även Helena Helmersson bekräftar nu att tiotusentals anställda kommer att påverkas av situationen.

– Vi har tyvärr tvingats inleda ett genomförande av korttidsarbete på marknader som berörs av coronasituationen. Globalt sett kommer tiotusentals medarbetare inom samtliga delar av verksamheten att beröras, men ett exakt antal kan inte ges i dagsläget.

Utöver permitteringar tittar också H&M på uppsägningar av personal. En annan krisåtgärd är att ledande befattningshavare får tillfälliga lönesänkningar om 20 procent, meddelar vd Helena Helmersson i rapporten.

Marknaden verkar dock vara lättade över bolagets rapport, trots de illavarslande siffrorna för mars. På Stockholmsbörsen rusar H&M:s aktie med 9 procent i den inledande handeln. Detta eftersom första kvartalet i det brutna räkenskapsåret kom in starkare än väntat.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS