Helena Gellerman, riksdagsledamot för Liberalerna vill gärna öka takten i på den politiska debatten om AI.
Helena Gellerman, riksdagsledamot för Liberalerna vill gärna öka takten i på den politiska debatten om AI. Bild: Jonas Lindstedt

"Vi kan inte sitta i baksätet och köra"

Artificiell intelligens kommer att påverka allt i samhället, självkörande bilar, jobb, skatter ända ner till p-avgifter. Det är hög tid att diskutera det tycker riksdagsledamoten Helena Gellerman (L).

ANNONS
|

I område efter område börjar nu artificiell intelligens, AI, diskuteras allt oftare. Men fortfarande är det ganska abstrakt för en stor del av befolkningen.

Men inte för Helena Gellerman (L), som inte bara är nyvald riksdagsledamot från Lerum, utan också ingenjör som forskat och arbetat med trafiksäkerhet och självkörande bilar under många år.

Både hos Volvo Personvagnar, men framför allt med samarbetsorganet Safer, där över 30 partners arbetar med att stärka trafiksäkerheten i landet.

– Vi kommer att se de första självkörande bilarna på vägarna inom några år, och Volvo Personvagnar har sagt att år 2025 ska 30 procent av deras bilar vara självkörande. Och i kombination med elektrifieringen blir det riktigt intressant, säger Helena Gellerman.

ANNONS

Omställning inom 30 år

Men en färsk Novus-undersökning visar att över hälften av svenskarna tycker att självkörande bilar känns osäkert. Folk är lite rädda för tekniken.

– Jag tycker att det är sunt. En sak är att använda artificiell intelligens och samla ihop data, men här sätter du dig faktiskt i en bil. Olyckor händer, och man måste känna sig säker att bilen har kontroll. Det är därför det är så viktigt att vi har testsajter i Sverige. Det är inte bara för att företagen ska kunna testa sina produkter, men också för att användaren och samhället ska kunna se och förstå hur det fungerar, säger hon.

De självkörande bilarna är bara ett exempel på hur AI kommer att påverka samhället och vilka konsekvenser den nya tekniken kan få. En uppskattad siffra är att den kommer att påverka upp till 2,5 miljoner arbetstillfällen och mängder av olika jobbkategorier.

– Det är klart att det kommer att få stora konsekvenser. Det är därför vi måste börja prata om det nu. I alla rationaliseringar kommer arbetsuppgifter att förändras, och det kan bli arbetslöshet. Hur ska vi tackla det? Detta kommer inte att hända över en natt, vi kanske kommer att ha en övergångsperiod på 30 år till något annat. Och vi måste ta det steg för steg, säger Helena Gellerman.

ANNONS

– De som kör taxi i dag kanske får andra arbetsuppgifter, men om man kör färdtjänst måste man ju ändå hjälpa passageraren i bilen.

Men var ska då stat och kommun få in pengar om tekniken växer och skattebasen krymper?

– Det kommer fortfarande att vara många jobb som måste göras. En del jobb kommer att finns kvar, andra att förändras. Det kan bli jobbigt för man måste fortsätta att utbilda sig. Och vi måste diskutera hur det ska gå till, säger hon berättar att hon gärna skulle vara med och driva på de här frågorna i lite raskare takt i riksdagen.

Påverkar allt från jobb till p-avgifter

För i omställningen kommer människor att ha samma grundläggande behov av att känna sig behövda, och att unga människor kan fixa sin försörjning och flytta hemifrån.

Då måste man också se hur andra länder resonerar i allt från skatter, utbildning, arbetsmarknad ända ner till p-avgifterna. För de kommunala intäkterna kommer att minska när självkörande bilarna inte behöver någon central p-plats längre.

Värderingar sätts på prov

Tekniken kommer också att sätta våra värderingar, och vår inställning till den personliga integriteten på prov. Och detta kommer att ske globalt.

– Det är därför det är så viktigt att Sverige kan hänga med och påverka i vilken riktning vi ska gå. Om vi inte gör det är det någon annan som kommer att driva på, och vi vill inte sitta i baksätet och köra. Därför tycker jag att AI-satsningen är helt rätt, säger Helena Gellerman.

ANNONS

FAKTA: Fördjupa dina kunskaper på GP Live

GP Live är journalistik på scen. Den 8 nov anordnas ”AI - den fjärde industriella revolutionen” på Auktionsverket Kulturarena, där näringslivsreportrarna Marie Kennedy och Valdemar Lönnroth intervjuar forskare och experter om artificiell intelligens och framtidens jobb.

Helena Gellerman är ingenjör och riksdagsledamot för (L) och kommer att delta i GP Live om AI.

För mer information besök: gp.se/live

ANNONS