Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Venezuelas oljebolag PDVSA är på väg att öppna ryskt dotterbolag. Arkivbild

Venezuelas oljejätte skapar ryskt dotterbolag

Det krisdrabbade Venezuelas statliga oljebolag PDVSA kommer att öppna ett dotterbolag i Moskva i april, enligt Venezuelas oljeminister Manuel Quevedo.

En uppgörelse om dotterbolaget träffades av Quevedo och hans ryske kollega Aleksander Novak på ett möte i Baku, Azerbajdzjan, i söndags rapporterar Financial Times.

Det har tidigare i år rapporterats att Venezuelas president Nicolás Maduro gett order om att flytta PDVSA:s europeiska kontor i Lissabon, Portugal, till just Moskva.

Många västländer med USA i täten har erkänt Maduros utmanare, oppositionsledaren Juan Guaidó, som Venezuelas interimspresident. Guaidó är vald till talman i Venezuelas parlament och har också själv utropat sig till interimspresident.

Maduro, som valdes om i ett omstritt val i maj i fjol, hävdar att han är utsatt för en USA-ledd statskupp och har fått stöd av bland annat Ryssland, Kina och Kuba.

EU-länderna är splittrade i frågan om det är Maduro eller Guaidó som är landets rättmätige ledare.

Maduro, som bland annat har beskyllt USA för att med en cyberattack ha slagit ut landets elförsörjning förra veckan, har enligt nyhetbyrån Reuters i helgen flaggat för en regeringsombildning.