Nu strömmar investerare och kapital till klimatmedvetna entreprenörer som framställer icke-animaliskt foder för hundar och katter.
Nu strömmar investerare och kapital till klimatmedvetna entreprenörer som framställer icke-animaliskt foder för hundar och katter. Bild: Claudio Bresciani / TT

Vegansk djurmat lockar investerare

Veganska tuggben eller kanske ett smaskigt plantbaserat torrfoder? Nu strömmar investerare och kapital till klimatmedvetna entreprenörer som framställer icke-animaliskt foder för hundar och katter.

ANNONS
|

I en tid då "flygskam" och "tågskryt" är vanliga samtalsämnen vid middagsbordet har vår klimatrannsakan vidgats till djursektorn. I en färsk studie från University of Guelph i Kanada uppgav en av tre sällskapsdjursägare att de är intresserade av växtbaserad djurmat. Totalt tillfrågades över 3|600 personer runt om i världen.

Detta har bland andra Wild Earth, ett bioteknikbolag som utvecklar veganskt foder, tagit fasta på. Det Kalifornienbaserade företaget fick i fjol motsvarande drygt 4 miljoner kronor i riskkapital från Paypal-grundaren Peter Thiel, skriver stiftelsen Thomson Reuters Foundation. Och den globala jätten Mars Petcare, som bland annat tillverkar Pedigree och Whiskas, plöjde nyligen in nära 100 miljoner kronor i Wild Earth.

ANNONS

– Det är bra att mer klimatsmarta foderalternativ tas fram. Men detta under förutsättning att de uppfyller djurens näringsbehov, säger Markus Langeland, agronom och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), om utvecklingen.

Nyttigt för djur?

I Storbritannien testas andra innovationer. Fodertillverkaren Yora förordar insekter som alternativ proteinkälla för husdjur vars ägare vill minska deras klimatmässiga tassavtryck. Mindre producenter som Benevo, Halo och Zooks har också tagit fram vegetarisk och vegansk hundmat, enligt den brittiska tidningen Daily Mail. Liknande foder finns också i Sverige.

Men är det verkligen hälsosamt för katter och hundar att slopa kött? Veterinärer och djurspecialister har i åratal avrått från traditionella vegetariska dieter, i synnerhet för katter som är utpräglade köttätare. Hundar, som är allätare, kan tillgodogöra sig en vegetarisk kost något bättre, enligt Langeland.

– En helt växtbaserad diet är i dag svår för en hund och i princip omöjlig för en katt. Men med ny forskning och nya innovationer kan det bli möjligt, säger han.

Detta eftersom det finns alternativa vägar att producera de aminosyror och fettsyror som både hundar och katter måste få i sig. I dag kommer dessa syror i huvudsak från animaliska källor. Men Wild Earth har exempelvis förädlat den japanska svampen koji, som uppges innehålla de tio viktigaste aminosyrorna för hundar.

ANNONS

Gör avtryck

Hur mycket påverkas då klimatet av valet av djurmat? I USA anses hundars och katters köttätande stå för omkring en fjärdedel av köttindustrins klimatpåverkan, enligt en studie från universitetet UCLA. Sällskapsdjur i allmänhet står för en femtedel av den globala köttkonsumtionen, skriver Daily Mail. Men Markus Langeland, som är verksam vid SLU-institutionen Husdjurens utfodring och vård, avfärdar de beräkningarna som för höga.

– Naturligtvis gör djurmat ett klimatavtryck, men de animaliska produkter som går in i djurfoder är nästan alltid biprodukter. Det är orimligt att hela den klimatbelastning som framställningen av exempelvis kycklingfilé skapar läggs på biprodukten, i det här fallet kycklingmjöl, resonerar han.

Hur många vovvar?

I ljuset av klimatförändringarna och inom ramarna för de hållbara utvecklingsmålen har FN upprepade gånger manat världen att dra ner på såväl köttproduktion som köttkonsumtion. Markus Langeland gör tummen upp för de nya, klimatsmarta foderalternativen – så länge deras påverkan på djurs tarmar och metabolism studeras noggrant.

TT: Finns det något annat man kan göra för att minska sin klimatpåverkan som ägare av sällskapsdjur?

– Man kan fundera på till exempel hur många hundar man har och hur stora de är. Kanske räcker det med en liten?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS