På grund av de allvarliga brister som man hittat får företaget nu böta 33 miljoner, vilket anses vara i ”den övre halvan av beloppsintervallet”.
På grund av de allvarliga brister som man hittat får företaget nu böta 33 miljoner, vilket anses vara i ”den övre halvan av beloppsintervallet”. Bild: Jessica Gow/TT

Vattenfall får miljonböter för säkerhetsbrister

Den statliga myndigheten Svenska kraftnät har utfärdat miljonböter till energiföretaget Vattenfall för att de inte följt säkerhetsskyddslagen ordentligt. Nu måste de böta 33 miljoner.
– I detta fall har det uppstått påtagliga sårbarheter för Sveriges säkerhet, säger Ylva Söderlund, enhetschef för tillsynsverksamheten vid Svenska kraftnät, till Svenska Dagbladet.

ANNONS
|

Vattenfall Vattenkraft AB har inte följt säkerhetsskyddslagen, uppger myndigheten Svenska kraftnät.

På grund av de allvarliga brister som man hittat får företaget nu böta 33 miljoner, vilket anses vara i ”den övre halvan av beloppsintervallet”.

Ylva Söderlund, som är enhetschef för tillsynsverksamheten vid Svenska kraftnät, säger till Svd att man bland annat brustit i att samråda med myndigheten och att man underlåtit att skriva säkerhetsskyddsavtal med externa aktörer.

– I detta fall har det uppstått påtagliga sårbarheter för Sveriges säkerhet, säger hon till Svd Näringsliv.

Svenska kraftnät uppges inte tidigare ha utfärdat böter mot något annat bolag för sådana här överträdelser.

ANNONS

Vattenfall arbetar ”skyndsamt” med bristerna

Vattenfall har inte velat kommentera händelsen till Svd, utan hänvisar till ett pressmeddelande.

– Vi tar säkerhetsskyddsfrågorna på största allvar och arbetar skyndsamt med att hantera de påpekade administrativa bristerna. Arbetet med de nya kraven är omfattande och vi har därför löpande tillsatt ytterligare resurser, säger Magnus Kryssare, pressekreterare vid Vattenfall, i pressmeddelandet.

Vidare uppger Vattenfall att man planerar att överklaga beslutet då det finns en ”begränsad rättspraxis på området”.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS