Västsvensk rusning efter solresor

På en vecka har göteborgska researrangören Rolfs Flyg & Buss/Solresor slagit bokningsrekord med nära 400 procent. Rederiet Stena Lines färjebokningar har mer tiodubblats. När regeringen släppte restriktionerna rusade västsvenskarna efter resor till solen.

ANNONS
|

Redan förra veckan rapporterade Ving om att bokningarna till sommarens resor ökat med 300 procent, efter att regeringen släppte på pandemirestriktionerna. Även Apollo och TUI vittnar om en stor ökning av antalet bokningar av resor efter att flera länder i Europa gett besked om slopade restriktioner.

Hungern efter att få komma ut och resa och efter solsemester är minst lika stor hos de västsvenska resenärerna.

Ressug och rekordrusch

Hos Rolfs Flyg & Buss/Solresor har man aldrig sett en liknande rusch och researrangören har också slagit bokningsrekord.

– När restriktionerna släpptes sköt bokningarna i höjden. Vi slog rekord förra torsdagen och vi kan se en ökning med 385 procent för bokningarna i båda resebolagen, säger Emanuel Karlsson, vd för Rolfs Flyg & Buss och Solresor.

ANNONS

LÄS MER:Rolfs Flyg & Buss köper konkursade Solresor

LÄS MER:Britter åter välkomna i Frankrike

Och bokningarna fortsätter att rulla in med cirka 600 kunder per dag som bokar resor. Ungefär 75 procent av alla resebokningar handlar om resor före den 31 maj.

– Det som säljer absolut bäst är Medelhavsländerna som Italien och Spanien och det är redan i april och maj. Vi hade befarat att det kanske skulle vara först till hösten som vi skulle börja sälja resor, men nu slänger sig kunderna ut och vill åka direkt till våren och det är jätteroligt, säger Emanuel Karlsson.

Emanuel Karlsson, vd för Rolfs Flyg & Buss och Solresor.
Emanuel Karlsson, vd för Rolfs Flyg & Buss och Solresor. Bild: Adam Ihse

Mallorca i topp

För Solresor sticker Mallorca ut som favoritdestinationen under våren.

– I dag är det fortfarande billigt att köpa resor till Mallorca, men det kommer nog inte att vara så länge till, säger han.

För Rolfs Flyg & Buss är det framför allt Italien och Spanien som drar. Researrangören har mycket rundresor i de länderna.

Hos Solresor är det Mallorca, Madeira, Azorerna och spanska solkusten som toppar bokningarna just nu.

Rusningen efter resor har också lett till att Rolfs Flyg & Buss/ Solresor nu söker upp till 20 personer att arbeta med kundtjänst, marknadsföring och reseproduktion.

LÄS MER:Resebokningarna ökar starkt efter beskedet

Men bara för att Sverige lyfter på restriktionerna betyder det inte att resten av Europa har gjort det.

– Vi har fått en del bra kommentarer på sociala medier om det. Men när regeringen gick ut så var det en signal om att pandemin nu är över, och att livet kan gå tillbaka till det normala. Och efter det kom den här otroliga efterfrågan, säger Emanuel Karlsson.

ANNONS

Stor ökning av färjetrafiken

Det är inte bara Rolfs Flyg & Buss/ Solresor som ser ett kraftigt ökat tryck från kunderna. Även Stena Line ser en stor bokningsuppgång.

För februari i år har bokningarna mer än tiodubblats jämfört med förra året på bolagets bägge rutter till Danmark (Göteborg-Fredrikshamn, samt Halmstad-Grenå). Framför allt av danska resenärer, som sannolikt ska på skidresa i Sverige och Norge.

– Äntligen. Som vi har väntat! Jämfört med förra året är det en otroligt tillväxt, även om vi inte är uppe i ett normalt år ännu, säger Julia Kronberg, ansvarig för resesegmentet på Stena Line.

Rederiet ser en ökning på bolagets alla rutter, men störst är ökningen Göteborg-Fredrikshamn. Men även Göteborg-Kiel.

– Göteborg -Kiel, där är vi upp 400 procent i volym, mot föregående år nu i februari, säger Julia Kronberg.

Slipper munskydd åtta timmar ombord

Vad Stena Line hoppas på nu är att dagstursresenärerna ska hitta tillbaka, när de slipper att sitta med munskydd ombord i åtta timmar.

– Vi har saknat dem och har kvar vissa rutiner ombord med plexiglas i kassalinjen, ökad städning och desinfektion. Men kravet på munskydd lyfte vi nu, säger Julia Kronberg.

För Stena Line är bokningsläget inför sommaren mycket bättre än förra året har har en ökning med 120 och 170 procent.

ANNONS

– Vi vet att bokningarna Göteborg-Fredrikshamn ofta kommer tätt inpå. De med längre framförhållning, som stora skolgrupper som åker på cuper i Sverige och Danmark har inte kommit igång ännu, säger hon.

Stena Line rekryterar också över 450 personer inför sommarsäsongen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS