Vart femte hotell gjorde förlust

ANNONS
|

GP:s granskning av hotellens räkenskaper visar att vart femte hotellföretag i Göteborg gick med förlust i fjol, trots att 2011 var ett hyggligt år för branschen. Bland de förlustdrabbade finns Mornington på Avenyn som förlorade 1,7 miljoner under 2011 som var det tredje förluståret i rad.

"Den svaga hotellmarknaden i Göteborg har dock påverkat bolaget negativ", skriver Morningtons vd Henrik Wingård i bokslutet.

Men det finns också hotell som gått bra. Lönsamhetsligan leds av Hotell Vasa, ett litet hotell på Victoriagatan med knappt 50 rum . Med årliga intäkter på 11 miljoner och en vinst på fyra miljoner är hotellet en bra affär för ägarna. Bakom Hotell Vasa finns Göteborgs Mini-Hotel, ett familjeföretag som kontrollerar flera av Göteborgs lönsamma småhotell. I gruppen ingår Hotell Allén och Comfort Hotel City Center.

ANNONS

- Vi har jobbat hårt och snålat, säger ägaren Thomas Hannerfalk, som förklaring till att Göteborgs Mini-Hotel klarat konkurrensen med hotelljättarna.

Flexibla priser och en satsning på internetbokning är andra ingredienser i framgångsreceptet.

Men när det gäller den närmaste framtiden på Göteborgs hotellmarknad är han övertygad:

- Vi vet att det kommer en ganska kraftig dipp.

Fram till och med augusti stod vart tredje rum tomt på stans hotell, enligt branschstatistik från Hoteltrends. Beläggningen har minskat med fem procent sedan ifjol.

Göteborg lockar i år fler besökare än i fjol. Men utbudet av hotellrum ökar just nu i snabbare takt. När Clarion Post vid Drottningtorget invigdes under stort ståhej i februari fick Göteborg över en natt 500 nya hotellrum.

Våren och försommaren var händelsefattiga och Göteborgshotellen gick knackigt. I juli och augusti kom gästerna tillbaka lockade av Gothia Cup, Springsteen, Göteborgskalaset och andra evenemang.

Men summerar man året så här långt har det inte räckt för att nå upp till fjolårets beläggning.

Nu försämras ekonomin i landet, vilket märks bland annat hos Volvo Personvagnar som gör sig av med folk. Samtidigt fortskrider hotellbyggena i Göteborg. De närmaste två åren väntas ett tillskott på ytterligare ett tusental hotellrum. I april nästa år öppnar nybyggda Radisson Blu Riverside på Lindholmen med 240 rum. Året därpå är Gothias tredje torn färdigbyggt, vilket ger ytterligare 550 rum.

ANNONS

Utbyggnadsplaner finns hos fler, exempelvis Scandic som planerar att förse Rubinen på Avenyn med 80 nya rum.

Hotellägarna är kluvna inför expansionen. Å ena sidan måste Göteborg kunna vara med och konkurrera om de stora evenemangen.

- Det är där vi har våra intäkter. Ska vi slåss om dem gemensamt måste vi ha fler rum, säger Stefan Johansson, ordförande för Göteborgshotellen där de mindre hotellen i stan ingår.

Samtidigt är en del hotellägare oroliga.

- Det är en ganska snabb utbyggnad som gör att det finns risker för en överetablering.

Lennart Bliman, hotelldirektör på First G och ordförande i Storhotellgruppen där Göteborgs största hotell ingår, har liknande farhågor:

- En del tycker att det går lite för snabbt, säger han.

Hotell / Intäkter Mkr/ Förlust mkr

Grand Hotel 73 / -10,4

Quality Hotel Winn 24/ -3,4

Mornington 25 / -1,7

Best Western Gbg 17/ -0,7

Hotel Lorensberg 16 / -0,2

Hotell Örgryte 11 / -0,2

* Enligt boksluten för 2011.

HotellIntäkter Mkr /Vinst Mkr

Hotel Vasa11/ 4

Hotell Allén12 /4

Hotel Riverton69/13

Hotell Royal16 / 3

Comfort city center12 /3

* Enligt boksluten för 2011.

Hotell / Antal rum

Gothia 704

Clarion Hotel Post 500

Scandic Europa 455

Scandic Opalen 353

Radisson Blu 349

ANNONS