Tidigare värsta rasen.

Värsta börsraset i modern tid

Det dramatiska börsraset till följd av coronaviruset fortsatte på torsdagen. Stockholmsbörsens OMXS-index föll med 11,1 procent, en nedgång som är den största på en dag i modern tid. Nedgången var i linje med Europabörserna.

ANNONS

Stockholmsbörsens OMXS-index har med dagens kollaps tappat omkring 30 procent av sitt värde sedan kurstoppen runt den 20 februari. Det innebär att över 2 400 miljarder kronor i börsvärde har gått upp i rök i coronakraschen.

Det är osäkerheten om virusets effekter på ekonomin, vilka som drabbas och hur länge krisen kommer att hålla i sig som spökar, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

– Börsen, ekonomer, politiker, centralbanker – alla brottas med en okänd faktor som vi inte vet hur den kommer att slå, säger han.

Egentligen har inget akut hänt i Sverige eller Europa som påverkar börserna senaste dygnet. Det är USA-beskedet om reseförbudet från Europa som styr nu och som slår oerhört hårt mot flyg, hotell och kringliggande branscher, enligt Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Cheuvreux.

ANNONS

– Det var en riktig kalldusch, säger han.

Det i sig ger ringar på vattnet, den ekonomiska spiralen nedåt fortsätter, något som utlöser säljordrar i massor på aktiemarknaderna.

– Dominobrickorna faller. Det är så här finansmarknaderna fungerar, säger Guri.

Reseförbud

Det intensiva nyhetsflödet och den bombmatta av myndighetsåtgärder från olika regeringar i Europa driver på utvecklingen, enligt Robert Bergqvist.

– Vi får nyheter här som vi aldrig har sett tidigare. Regeringen fattar beslut om storleken på folksamlingar. Man stänger ned skolor och offentlig sektor, som i Danmark. Det stängs butiker. Det här är något vi aldrig har sett. Det är helt unikt.

Historiskt brukar nedgångar kopplade till sjukdomsförlopp till en tredjedel bestå av reaktioner på själva sjukdomen, enligt Bergqvist.

– Två tredjedelar är kopplat till osäkerheten. Och det är precis där vi befinner oss nu och hela tiden adderas det mer och mer osäkerhet.

Ingen ny kris

Det avgörande just nu är enligt Bergqvist att man för en politik som bromsar smittspridningen, minskar den ekonomiska inbromsningen och påskyndar en återhämtning.

– Och det får inte vara en politik som sätter oss i en ny kris, säger han.

Torsdagens fall var brett. Aktierna i OMXS30-index låg på minus 3 till minus 16 procent. Råvarusektorn är extra hårt ansatt, med störst ras för aktierna i gruvbolaget Boliden och ståltillverkaren SSAB, ned 16,5 respektive 15,5 procent. Storbankerna drabbades också hårt, sämst gick Swedbank som backade 14,0 procent.

ANNONS

Turismen kraschar

Nedgången tog extra fart nedåt sedan Europeiska centralbanken avstått från att sänka räntan, vilket marknaden hade räknat med.

Aktier med koppling till turism och resor föll också hårt, bland andra SAS, ned 9,1 procent, och Scandic Hotels som backade 21,6 procent. Hotellkedjan varslade också under dagen 2 000 anställda i Sverige om uppsägning.

Oljepriset backade samtidigt kraftigt ned mot 30 dollar per fat, vilket pressar en hårt lånefinansierad, relativt stor amerikansk oljeindustri. Svenska oljebolaget Lundin Petroleums aktie sjönk 15,6 procent.

Börserna på Wall Street öppnade också kraftigt nedåt, medan ledande Europabörser föll hårt på bred front, i paritet med Stockholmsbörsen. Londonbörsens FTSE100-index backade 10,9 procent, CAC40-index i Paris dök 12,3 procent liksom DAX-index i Frankfurt.

Joakim Goksör/TT

Olle Lindström/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS