Var tredje svensk får hälsoproblem av jobbet

Stress och press på jobbet leder till att mer än var tredje svensk upplever att jobbet ger dem problem med hälsan. Värst är det för kvinnor inom vård och omsorg, visar en undersökning från Arbetsmiljöverket.

ANNONS

Över var tredje person i arbetslivet, 32 procent, har fått någon form av besvär på grund av jobbet.

Av fem miljoner sysselsatta i landet motsvarar det cirka 1,6 miljoner människor som upplevt arbetsrelaterade besvär under 2020.

Och hälsoproblemen på grund av jobbet ökar. 2018 var det 28 procent som upplevde besvär på grund av jobbet.

LÄS MER:Forskare: Fördubblad skilsmässorisk för kvinnor med toppjobb

LÄS MER:Var sjätte lärare utmattad innan arbetsdagen hunnit börja

En bidragande orsak till ökningen är att fler upplevt problem på grund av pandemin.

– Siffrorna innebär tyvärr en fortsatt ökning av den upplevda ohälsan jämfört med 2018 års undersökning. Framför allt är det kvinnor inom vård och omsorg som upplever arbetsrelaterade besvär. Det är knappast förvånande med tanke på de effekter som pandemin har haft, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket, i en kommentar till rapporten.

ANNONS

Kvinnor drabbas oftare av hälsoproblem

När fler anställda börjar uppleva problem med hälsan ska arbetsgivarna se det som en varningsklocka, menar hon, och att det finns saker på arbetsplatserna som måste åtgärdas.

Genraldirektör Erna Zelmin-Ekenhem vid Arbetsmiljöverket.
Genraldirektör Erna Zelmin-Ekenhem vid Arbetsmiljöverket. Bild: Jessica Gow/TT

– Det är viktigt att förebygga allt från fysiska besvär, till besvär orsakade av sociala eller organisatoriska faktorer i verksamheten, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

De vanligaste orsakerna till hälsoproblem på grund av jobbet är hög arbetsbelastning, påfrestande arbetsställningar, långvarigt sittande och krävande kunder och patienter.

Framför allt är det kvinnor som upplever fler besvär, jämfört med männen, och då framför allt inom vård, omsorg och utbildning.

Yrken med hög del sysselsatta med besvär är undersköterskor, sjuksköterskor, grundskollärare, fritidspedagoger och förskollärare.

Men även byggbranschen är en sektor där många, då företrädesvis män, upplever hälsobesvär på grund av jobbet.

Här finner man murare, snickare och anläggningsarbetare.

En väg- och anläggningsarbetare arbetar på en ny väg. Här kontrolleras tjockleken på asfalten.
En väg- och anläggningsarbetare arbetar på en ny väg. Här kontrolleras tjockleken på asfalten. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Trött, trött, trött

De vanligaste hälsoproblemen är trötthet, smärta och värk i nacke, axel och arm.

74 procent av de sysselsatta besväras av trötthet till följd av arbetet, medan 64 procent upplever fysisk smärta. 58 procent har problem med nacke, axel och arm.

– För hög belastning är den faktor som sticker ut mest, och det behöver arbetsgivarna ta på allvar. Trötthet tillsammans med fysisk smärta är de vanligaste förekommande besvären till följd av arbetet, oavsett kön, ålder eller inkomst, säger Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys på Arbetsmiljöverket.

ANNONS

Den grupp som oftast drabbas av utmattningsdepressioner, ångest och depression är yngre anställda från 16 till 49 år.

I de åldersgrupperna har nästan varannan person besvär till följd av arbetet som oro och ångest.

Av de 32 procent som angett att de har hälsoproblem på grund av jobbet, har en av tre varit borta från jobbet - antingen som sjukskrivna eller att de tagit ut semester, komp eller ledigt utan ersättning.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS