Var femte mellan 55 och 64 år anger att det skulle vara mycket svårt eller helt omöjligt att få fram 30 000 kronor.
Var femte mellan 55 och 64 år anger att det skulle vara mycket svårt eller helt omöjligt att få fram 30 000 kronor.

Var fjärde hushåll har små marginaler

Vart fjärde hushåll i Sverige skulle ha svårt att klara av en oförutsedd utgift på 15 000 kronor. Särskilt små marginaler har personer i den äldre ålderskategorin, visar en ny undersökning av inkassobolaget Lowell.

ANNONS
|

- Oförutsedda utgifter kommer med jämna mellanrum, det vet vi ju, säger Erika Rönnquist, vd på Lowell.

- En bil som behöver repareras kostar lätt 15000 kronor.

ANNONS

Men vart fjärde hushåll anger att de skulle ha svårt att reparera bilen för en sådan summa, visar inkassobolagets undersökning som genomförts av analysföretaget Demoskop under oktober.

"Allvarligt"

Än fler – 32 procent – anger att de skulle ha svårt att lägga ut 30000 kronor på något oförutsett.

Personer i den äldre ålderskategorin har särkskilt små marginaler enligt undersökningen, och situationen ser dessutom ut att ha blivit tuffare jämfört med för ett år sedan.

Var femte mellan 55 och 64 år anger att det skulle vara mycket svårt eller helt omöjligt att hosta upp 30000 kronor – sex procentenheter fler jämfört med samma undersökning 2017.

Samtidigt är det allt fler i samma åldersgrupp som också oroar sig för kommunens ekonomi, något som inkassobolaget också undersökt.

Ökad oro

- Jag tror att det handlar om det här budskapet som vi matas med hela tiden. Vi är nu på toppen av en högkonjunktur, och de flesta förstår att det bara kan bli sämre, säger Erika Rönnquist.

Förra året svarade 36 procent mellan 55 och 64 år att de var oroliga för sin kommuns ekonomi, motsvarande siffra i år ligger på 42 procent.

ANNONS

- Sedan är det ju så att det är i den här åldern som man börjar fundera över sin pension. Om det finns något äldreboende och om man verkligen kommer att få någon hjälp.

TT

Fakta: Undersökningen i korthet

Källa: Lowell

ANNONS