Vänsterorganisationens offensiv mot göteborgske app-tillverkaren

Gig-appen Yepstr, som är grundat av göteborgaren Jacob Rudbäck, fick sitt användarbetyg sänkt från 4,6 till 0,9. Bakom kuppen: Syndikalistiska Ungdomsförbundet i Stockholm.

ANNONS

Yepstr är appen som enligt grundarna ska hjälpa ungdomar att tjäna extra pengar genom att hjälpa privatpersoner med enklare hushållssysslor.

Syndikalistiska ungdomsförbundet är ett fristående vänsterrevolutionärt ungdomsförbund vars Stockholmsavdelning i förra veckan kallade Yepstr för en "blodsugar-app" som tar ungdomarnas lön och stoppar i egen ficka. Förbundet uppmanade sina följare i sociala medier att ladda ner appen och sätta lägsta betyg för att sänka den. Något sajten Breakit var först med att rapportera.

"Precis som vi sänkte Selfiejobs ska vi nu sänka Yepstr", skriver de på sin facebooksida.

– Först blir man ju väldigt ledsen, man undrar lite hur de kan feltolka det vi gör så extremt? Sedan blir man lite upprörd när man ser att de inte ens bemödat sig med att läsa på om hur vår tjänst fungerar, säger Jacob Rudbäck, göteborgaren som grundat appen.

ANNONS

I App store, Apples handelsplats för appar, gick snittbetyget ner från 4,6 till 0,9. En kommentar lyder "Dåliga arbetsförhållanden och väldigt omoraliskt". En annan skriver "Låt ungdomar som jobbar få schyssta villkor och riktiga löner".

LÄS MER:Yepstr-grundaren: Därför blev det Stockholm och inte Göteborg

Jacob Rudbäck menar att han känner sig missförstådd.

– Det är jättetråkigt, de verkar ha bestämt sig för att kanalisera sin ilska mot oss. Det finns aktörer som man borde ta en titt på. Men vi håller ju med varandra, ungdomar ska jobba under sjysta villkor.

Politisk fråga

Han ser gärna att Yepstr kommer i kontakt med Syndikalistiska Ungdomsförbunde

– Vi bjöd in dem till vårt kontor men när vi svarade på deras Facebook-inlägg tog de bort vår kommentar.

Högerbloggaren Rebecca Weidmo Uvell har försökt att starta en motrörelse, vilket har inneburit att betygen höjts men också gjort diskussionen polariserad. En situation Yepstr-grundaren inte är helt bekväm i.

– Att hjälpa alla våra hushåll och inte bara de rikaste i landet samt att få in ungdomar på arbetsmarknaden ligger i allas intresse, det finns ingen politik i det. Kikar man på delningsekonomin har Miljöpartiet och Moderaterna varit mest drivande, så det är ingen enskild blockfråga, säger Jacob Rudbäck.

Försvarar aktionen

Syndikalistiska Ungdomsförbundet i Stockholm förklarar i en skriftlig kommentar för GP varför man valt att sänka Yepstr.

ANNONS

"Att faktiskt visa att vi har makt att påverka företagets betyg är ett sätt att visa att vi är många som tycker så här, och se till att de inte bara kan klappa oss på huvudet och avfärda vår kritik".

"Vi tycker inte att det är okej av Yepstr att ta en del av betalningen för varje uppdrag utan att varken ha kollektivavtal eller ens vilja erkänna oss unga som anställda".

Ungdomsförbundet menar tvärt emot Yepstrs grundare att de försökt komma i kontakt med apputvecklaren.

"Det här känner vi inte alls igen. Vi har försökt nå Yepstr flera gånger efter att de först kontaktat oss för att bjuda in dem till möte. Nu i dag (tisdag) har de slutligen svarat och vi diskuterar just nu tid och plats för en förhandling. Däremot är vi inte intresserade av att få förklarat för oss hur tjänsten funkar, för det vet vi redan", skriver ungdomsförbundet i en kommentar.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS