Semper, den stora arbetsgivaren på orten lägger ned efter pliktskyldiga förhandlIngar med facket - 190 personer blir av med jobbet.
Semper, den stora arbetsgivaren på orten lägger ned efter pliktskyldiga förhandlIngar med facket - 190 personer blir av med jobbet. Bild: Anton Stahlgren StahlgrenDesign

Vällingfabrik i Götene lägger ned – 190 jobb försvinner

Efter drygt en månads förhandlingar står det nu klart att samtliga 190 jobb försvinner när vällingtillverkaren Semper beslutat att lägga ned fabriken i Götene.

ANNONS
|

I slutet av januari meddelade välling- och modersmjölkstillverkaren Sempers schweiziska ägare Hero Group att fabriken i Götene skulle läggas ned.

Nu har de fackliga förhandlingarna slutförts och bolaget står fortfarande fast vid beslutet av stänga ned verksamheten på orten.

Nedläggningen innebär nu att omkring 190 anställda på Sempersfabriken i Götene förlorar sina jobb, vilket P4 Skaraborg var först att rapportera.

– Dystra besked men också väntade besked, säger Anna Widell, vice ordförande för Livs fackklubb på Semper.

– Nu är det färdigförhandlat lokalt och det som nu är kvar är att ägaren Hero Group ska fatta ett formellt beslut, vilket vi väntar ske i nästa vecka. Då får vi reda på närmare när folk får lämna, men varslet som ligger gäller fram till den sista juli, så ingen får gå innan dess, säger hon till GP.

ANNONS

I förhandlingarna har facket också använt sig av en löntagarkonsult för att se över de andra alternativen som ledningen lagt fram i och med omorganisationen. Dessa har dock kommit att avfärdats av företaget.

Därför stänger företaget ner fabriken

Enligt ägaren Hero Group följer nedläggningen på ”förändrade marknads-förutsättningar med lägre konsumtion av modersmjölksersättning och lägre barnafödslar samt minskad efterfrågan från Kina”. Det skrev bolaget i ett pressmeddelande i samband med att förhandlingarna inleddes i slutet av januari.

Ett annat skäl till varför Semper i Götene nu stänger ned är att koncernen inte längre har samma ”strategiska fokus” på produktionen av modersmjölksersättning. Eller för glutenfria produkter.

Semperfabriken har funnits i Götene sedan 1940-talet och var under lång tid en del av vad mejerikoncernen Arla. På 00-talet sålde Arla vidare verksamheten och sedan 2006 har Semper varit en del av den schweiziska livsmedelsjätten.

LÄS MER:Det här är jobben som flest vill sluta på

LÄS MER:Nordea: Fordonsindustrin och byggbolag skär ned i Västsverige

LÄS MER:Vällingfabrik i Götene nedläggningshotad

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS