Västsverige in i Trafikstyrelsen

ANNONS
|

När regeringen på torsdagen utsåg styrelsen för den nya transportmyndigheten Trafikverket, innebar det ökad makt för Västsverige i myndighetssverige.

Kent Johansson (c), regionråd Västra Götalandsregionen, ledamot EU:s Regionkommitté tar plats som ledamot i den nya styrelsen.

- Jag ser mitt deltagande som att man vill ta till vara de arbetsformer som vi under lång tid utvecklat i Västra Götaland, med nära samverkan trafikverk, region och kommuner, säger Kent Johansson i en kommentar.

Västsvenska handelskammaren har under hösten lobbat hårt för större västsvensk representation i statliga styrelser, sedan en undersökning visat att Västsverige är underrepresenterat i myndighetssverige, relativt befolkningen i regionen.

ANNONS

Styrelseordförande för Trafikverket blir Acko Ankarberg Johansson (kd), kommunstyrelseordförande i Jönköpings kommun.

Trafikverket ska ansvara för en samlad trafikslagsövergripande långsiktig infrastrukturplanering för väg, järnväg, sjö och luft och planering, byggande, drift och underhåll av de statliga vägarna och järnvägarna.

Bildandet av Trafikverket innebär att Vägverkets och Banverkets verksamhet, förutom verksamheten vid enheten Banverket Produktion, överförs till den nya myndigheten.

Övriga ledamöter i Trafikstyrelsen är:

Sten Nordin (m), finansborgarråd Stockholms stad, f.d. riksdagsledamot

Elvy Söderström (s), kommunalråd Örnsköldsviks kommun, f.d. riksdagsledamot, ledamot av partistyrelsens verkställande utskott för Socialdemokraterna, ordförande för socialdemokraterna i Västernorrland

Sören Belin, f.d. vd Green Cargo, f.d. vd SAS AB, f.d. vd ASG AB

Marie S Arwidson, vd Skogsindustrierna

Marie Winslow Andersson, miljöansvarig för logistik ICA Sverige AB, ledamot av regeringens rådgivande organ Logistikforum

Per Kågesson, fil.dr. miljö- och energisystemanalys

Runar Brännlund, professor, nationalekonomi, Umeå universitet

ANNONS