Västsvenske fordonshöjdaren lämnar toppjobb

Han har haft toppjobb på GM och gjort sig impopulär genom massuppsägningar i Ryssland. Västsvenske Bo Andersson lämnar nu ännu ett toppjobb inom bilindustrin, på japanska Yazaki.

ANNONS
|

65-årige Andersson är ett välkänt namn inom fordonsindustrin, inte minst i Västsverige där han bland annat arbetat som inköpschef på Saab Automobile och sedan suttit på höga poster inom General Motors.

Han har också gjort sig känd för att axla både tunga och tuffa roller, framför allt i Ryssland. På krisande bilföretaget Avtovaz gjorde han sig mycket impopulär genom massuppsägningar av chefer och anställda i ineffektiva fabriker.

LÄS MER:Volvo Cars gör sitt bästa kvartal någonsin

LÄS MER:Halvledarbrist fortsätter gäcka bilbranschen

Beredd att trampa folk på tårna

Sedan början av 2017 har Andersson, som ursprungligen är från Falkenberg, haft chefsansvar i det japanska företaget Yazaki. Företaget är en av världens största underleverantörer till fordonsindustrin, vilken man bland annat förser med kabelsatser och säkringsdosor.

ANNONS

Bo Andersson har ett förflutet inom det militära, något som tidningen Automotive News lyfter fram i en intervju om hans roll på Yazaki. Där beskrivs hur svensken ska effektivisera genom att, som den officer han en gång var, drilla chefer och anställda liksom produktionskedjan. Och han är beredd på att än en gång trampa folk på tårna.

– Jag har känt Shinji Yazaki i 30 år och respekterar honom mycket, sa Andersson om en av familjeföretagets främsta företrädare till Automotive News.

– Men han har ett stort bekymmer: företaget har underpresterat under lång tid.

Drömde om att bli försvarsminister

Nu i veckan meddelade företaget att Andersson klivit ner från sin post. Han kommer dock att vara kvar på företaget i sex månader i en rådgivande roll, skriver Yasaki i ett pressmeddelande.

Vad Andersson ska göra efter de sex månaderna är över är inte känt. I en intervju från 2018, då Andersson än en gång bosatt sig i amerikanska Detroit, berättar han vart han hade siktet inställt, något han kallade ”en idiotisk dröm”.

– Amerikansk försvarsminister. Normalt blir man det när man har passerat 70 år, så jag har några år på mig.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS