Ett stängt kafé på Regent Street i London. Arkivbild.
Ett stängt kafé på Regent Street i London. Arkivbild. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT

Värsta krisen i Storbritannien – på 300 år

Storbritannien står inför sin värsta ekonomiska kris sedan finansbubblan fick sitt namn – i början av 1700-talet. Oppositionsledaren oroar sig för de värsta dödssiffrorna i Europa.

ANNONS

Sedan övervakningsinstansen OBR (Kontoret för budgetansvar) i tisdags varnat för att coronakrisen kan medföra den värsta kraschen sedan "söderhavsbubblan" år 1720 tar Storbritanniens tidningar i så det knakar.

"Värsta ekonomiska chocken på 300 år", skriver The Daily Telegraph.

"Mörka dagar väntar", konstaterar Daily Mail.

"Härdsmälta", fastslår The Sun.

Smällen år 1720 kom sedan mängder av brittiska affärsmän och företagare ruinerat sig via satsningar i företaget South Sea Company vars aktiekurs steg som en raket, men senare visade sig vara värdelöst.

Två miljoner?

Händelsen tvingade landet att införa sina första riktiga kapitalmarknadsregler och födde själva begreppet finansbubbla, då South Sea Company och liknande stort uppblåsta företag kom att kallas för bubblor.

ANNONS

OBR varnar för att två miljoner britter kan förlora sina jobb och få arbetslösheten att stiga till tio procent under de kommande månaderna.

Redan har två tredjedelar av de brittiska småföretagen permitterat åtminstone delar av sin arbetsstyrka, konstaterar den brittiska handelskammaren, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Orolig Starmer

Oppositionspartiet Labours nye partiledare Keir Starmer är samtidigt kritisk mot den brittiska regeringens agerande för att stoppa spridningen av coronaaviruset.

– Jag är orolig för det ser ut som om vi kommer att få en högre dödssiffra än något annat land i Europa och det kommer naturligtvis att ställas hårda frågor om hur det kunde hända. I sinom tid måste vi se tillbaka, säger Starmer till radiokanalen LBC.

Wiktor Nummelin/TT

Söderhavsbubblan – döpt efter företaget South Sea Company – var en spekulationsmani som ruinerade mängder av brittiska investerare år 1720.

Företaget hade skapats 1711 för att handla med främst slavar till Sydamerika och fick se sin aktiekurs stiga som en raket år 1720, efter att företaget erbjudit sig att ta över den brittiska statsskulden. Under ett drygt halvår kom aktiekursen nästan att tiodubblas, samtidigt som liknande företag drog nytta av spekulationsviljan för att också samla mängder av nya investerare med hjälp av löften om stora väntande vinster.

Sedan företagen visat sig sakna täckning för sina löften och aktiekurserna rasat inleddes en utredning som visade att minst tre ministrar varit inblandade i uppblåsandet av företagets värde. Företagen kallades bubblor, vilket sedermera kommit att beteckna liknande spekulationsdrivna företeelser.

Källa: Encyclopaedia Britannica

ANNONS