Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Världens rikaste kvinnor

Över hela världen äger män betydligt mer kapital, mark och fastigheter än kvinnor. De kvinnor som ändå tagit sig till toppen har ofta ärvt sina tillgångar.
– Det har inte ansetts kvinnligt att söka makt och rikedom eller att röra sig i kretsar som möjliggör rikedom, säger Linda Waxin, medgrundare och generalsekreterare för tankesmedjan Ownershift.

Vem som är rikast av världens kvinnor varierar något inbördes på tio i topp-listan men i skrivande stund innehas titeln världens rikaste kvinna av författarinnan och arvtagerskan Francoise Battencourt Meyers, 67. Hon är barnbarn till skönhetsjätten L’oreals grundare. Hennes familj äger 33 procent av det jätteföretagets aktier och hon sitter bland annat som styrelseordförande i familjen förvaltningsbolag. Bland världens rikaste oavsett kön placerar hon sig på plats 13 i Forbes lista.

LÄS MER: Här är de populäraste aktierna bland Göteborgs kvinnor

Ojämställt ägande

Men över lag är det svårt för kvinnorna att slå sig in på topplistan bland världens rikaste. Näst rikaste kvinnan, Alice Walton, hamnar på 17:e plats totalt och den tredje rikaste, MacKenzie Scott, hamnar på 23:e plats totalt.

– Det här kan jämföras med hur det ser ut kring kvinnors ägande. Bara i Sverige kan vi se att män äger dubbelt så mycket av landet än vad kvinnor gör, säger Linda Waxin, medgrundare och generalsekreterare av tankesmedjan Ownershift, som arbetar med att sprida kunskap om kvinnligt ägande.

Det finns flera aspekter som förklarar varför topplistan bland världens rikaste är så mansdominerad, men Linda Waxin understryker betydelsen att titta tillbaka på ägandets historia.

– Det var inte särskilt längesedan kvinnan inte hade rätt att arbeta eller förvalta sina egna pengar. Det har inte ansetts kvinnligt att söka makt och rikedom eller att röra sig i kretsar som möjliggör rikedom, säger hon.

LÄS MER: Här är kungafamiljens aktieportfölj

Normer ett hinder

Samtidigt som de juridiska hindren har försvunnit finns det normer kvar i samhället som måste förändras för att det ska bli mer jämställt mellan könen när det gäller ägandeskap.

– Sedan tar det tid för kvinnor att hamna på de här topplistorna. Det tar tid för en förändring att synas bland de allra rikaste, säger Linda Waxin.

Linda Waxin, medgrundare och generalsekreterare för tankesmedjan Ownershift. Bild: Pressbild
Linda Waxin, medgrundare och generalsekreterare för tankesmedjan Ownershift. Bild: Pressbild

Men när det kommer till topplistan tror hon att det kan komma att röra på sig. Ett exempel som hon tar upp är Whitney Wolfe Herd, som grundat dejtingappen Bumble i USA.

– Hon skulle kunna vara på gång. Hon är verkligen en tech-miljardär som byggt upp sin egen förmögenhet. Men sedan är det naturligtvis svårt att sia om framtiden, säger Linda Waxin.

På 15:e plats i listan över världens rikaste kommer Zhou Quinfei från Kina som gick från att vara fabriksarbetare till att driva ett av världens största företag som tillverkar linser till smarta telefoner. Hon har både hyllats för sin karriär men också kritiserats för att hennes företag inte respekterar sina arbetares rättigheter, rapporterar The Times.

Ser man till listan finns där ingen svensk bland de 15 rikaste kvinnorna i världen. Den rikaste svenskan är enligt Forbes Kirsten Rausing med sin förmögenhet på 14,2 miljarder dollar hamnar på en 150:e plats i världen bland alla rikaste, och på en 18:e plats bland kvinnorna. Hon var barnbarn till Tetrapakgrundaren Ruben Rausing.

Whitney Wolfe Herd är en av de techmiljardärer som Linda Waxin tror kan slå sig in bland världens rikaste i framtiden. Bild: Evan Agostini
Whitney Wolfe Herd är en av de techmiljardärer som Linda Waxin tror kan slå sig in bland världens rikaste i framtiden. Bild: Evan Agostini

LÄS MER: Här är göteborgarna som tillhör världens rikaste

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.