Tysk inflation steg till 8,7 procent i januari, enligt en andra beräkning av landets statistikbyrå. Arkivbild
Tysk inflation steg till 8,7 procent i januari, enligt en andra beräkning av landets statistikbyrå. Arkivbild Bild: Roberto Pfeil AP/TT

Utsikterna ser ljusare ut för tyskt näringsliv

Framtidsutsikterna i det tyska näringslivet ljusnar, enligt ett index från forskningsinstitutet Ifo.
Detta förstärker bilden av att Europas största ekonomi klarar inflationschocken och energikrisen bättre än befarat.

ANNONS
|

Ifos index över förväntningarna lyfte till 88,5 i februari, upp från 86,4 i januari. Det var ett större lyft än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning till 88,3.

"Den tyska ekonomin arbetar sig steg för steg genom en period av svaghet", skriver Ifo-chefen Clemens Fuest i en kommentar.

Men ett delindex med fokus på det tyska näringslivets syn på nuläget sjönk till 93,9 mot 94,1 i januari. Där hade analytiker räknat med en ökning till 95,0.

Ifos mätningar bygger på enkäter med tusentals tyska företagsrepresentanter.

Ifos oväntat starka index över framtidstron i det tyska näringslivet kommer dagen efter det att det tyska institutet Zews index visat på ett bättre stämningsläge bland tyska investerare i februari – med draghjälp från förväntningar om lönsamhetsförbättringar inom energi- och exportorienterade delar av den tyska ekonomin.

ANNONS

Tillverkningsindustrin har dock fortsatt motvind och den tyska centralbanken Bundebank sade tidigare i veckan att man räknar med en viss nedgång för industriproduktionen i år – även om det inte blir en lika djup nedgång som befarades tidigare.

Inflationen i Tyskland steg till 8,7 procent i januari, från 8,6 procent i december, visar färsk federal tysk statistik. Mot månaden före lyfte de tyska konsumentpriserna med 1 procent.

Utvecklingen ligger i linje med preliminära beräkningar som tidigare redovisats och med marknadens förväntningar.

Enligt EU-harmoniserade inflationsmått föll januariinflationen i Tyskland till 9,2 procent, ned från 9,6 procent. Även det var i linje med tidigare beräkningar och förväntningarna.

ANNONS