Tysk inflation steg till 8,7 procent i januari, enligt en andra beräkning av landets statistikbyrå. Arkivbild
Tysk inflation steg till 8,7 procent i januari, enligt en andra beräkning av landets statistikbyrå. Arkivbild Bild: Roberto Pfeil AP/TT

Utsikterna ser ljusare ut för tyskt näringsliv

Framtidsutsikterna i det tyska näringslivet ljusnar, enligt ett index från forskningsinstitutet Ifo. Detta förstärker bilden av att Europas största ekonomi klarar inflationschocken och energikrisen bättre än befarat.

ANNONS

Ifos index över förväntningarna lyfte till 88,5 i februari, upp från 86,4 i januari. Det var ett större lyft än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning till 88,3.

"Den tyska ekonomin arbetar sig steg för steg genom en period av svaghet", skriver Ifo-chefen Clemens Fuest i en kommentar.

Men ett delindex med fokus på det tyska näringslivets syn på nuläget sjönk till 93,9 mot 94,1 i januari. Där hade analytiker räknat med en ökning till 95,0.

Ifos mätningar bygger på enkäter med tusentals tyska företagsrepresentanter.

Ifos oväntat starka index över framtidstron i det tyska näringslivet kommer dagen efter det att det tyska institutet Zews index visat på ett bättre stämningsläge bland tyska investerare i februari – med draghjälp från förväntningar om lönsamhetsförbättringar inom energi- och exportorienterade delar av den tyska ekonomin.

ANNONS

Tillverkningsindustrin har dock fortsatt motvind och den tyska centralbanken Bundebank sade tidigare i veckan att man räknar med en viss nedgång för industriproduktionen i år – även om det inte blir en lika djup nedgång som befarades tidigare.

Inflationen i Tyskland steg till 8,7 procent i januari, från 8,6 procent i december, visar färsk federal tysk statistik. Mot månaden före lyfte de tyska konsumentpriserna med 1 procent.

Utvecklingen ligger i linje med preliminära beräkningar som tidigare redovisats och med marknadens förväntningar.

Enligt EU-harmoniserade inflationsmått föll januariinflationen i Tyskland till 9,2 procent, ned från 9,6 procent. Även det var i linje med tidigare beräkningar och förväntningarna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS