Utrikes födda träffade arbetsgivare på jobbmässa

Hadia Othman, ekonom. Preethi Bandari, civilingenjör. Saif Mahmoud, företagsekonom. Det är några av de personer som var på plats när Opportunity Day anordnades för att skapa en mötesplats mellan utrikes födda som söker jobb och potentiella arbetsgivare.

ANNONS
|

Kontakter. Det är ofta nyckeln till att få ett nytt jobb i Sverige – och en av de största trösklarna för den som saknar kontaktnät och vill ta sig in på arbetsmarknaden.

Över 700 utrikes födda som söker arbete och 300 representanter från näringslivet fanns på plats på Clarion Hotel Post när Opportunity Day anordnades på torsdagen. GP var på plats och träffade några av dem.

Varför är du här på jobbmässan?
Bild: Mia Hšglund

Hadia Othman, 33, ekonom från Syrien

grade crossed
– Mitt mål är att hitta ett jobb inom ekonomi. Jag har en master i ekonomi och jobbade som biträdande ekonomichef på ett företag i Syrien i fem år. Men här i Sverige kräver alla ekonomijobb erfarenhet från Sverige. Nu arbetar jag istället med administration på Grästorps kommun och trivs jättebra. Jag är glad för mitt jobb och för mina kollegor, men jag skulle egentligen vilja jobba med ekonomi. Jag vet inte varför det är så svårt, för jag har både utbildning och referenser och jag kan svenska. Samtidigt får jag vara glad för att jag har ett jobb över huvud taget.

Bild: Mia Höglund
Varför är du här på jobbmässan?
Bild: Mia Hšglund

Osman Yassin, 28, hantverkare från Eritrea

grade crossed
– Jag vill hitta ett jobb inom bygg. Det var nästan fyra år sedan jag kom till Sverige nu. I Eritrea jobbade jag som hantverkare och gjorde enklare jobb som bilmekaniker. Jag utbildade mig till hantverkare där, och här i Sverige har jag gjort praktik i samma bransch. Det är bra, då kan de se hur jag jobbar och om jag är duktig. För tillfället jobbar jag med att montera flaggstänger eftersom det är svårt att hitta den typen av jobb som jag egentligen skulle vilja ha. Jag kan inte visa att jag har bra betyg hemifrån, för det går inte att skicka dem hit. Så jag måste kanske gå om utbildningen här.

Bild: Mia Höglund
Varför är du här på jobbmässan?
Bild: Mia Hšglund

Susana Lataza, 55, ekonom från Filippinerna

grade crossed
– Jag är här eftersom jag känner att jag har fastnat i yrkeslivet. Jag har bott i Sverige jättelänge, i 29 år faktiskt. Jag utbildade mig till ekonom innan jag lämnade Filippinerna och har pluggat i flera omgångar i Sverige också. Men när jag flyttade hit ville jag bara ha ett jobb för att överleva och få mat på bordet, så jag började arbeta på ett äldreboende. Idag jobbar jag på Alingsås tvätteri. Det är tufft för kroppen, jag har ont på många ställen. Det är väl inte riktigt vad jag hade tänkt mig att jag skulle jobba med heller.

Bild: Mia Höglund
Varför är du här på jobbmässan?
Bild: Mia Hšglund

Saif Mahmod, 30, företagsekonom från Bangladesh

grade crossed
– Jag är här för att knyta kontakter och förhoppningsvis hitta ett jobb inom ekonomi. Jag läser min master inom business här i Göteborg och jobbar extra som kock. Självklart skulle jag hellre jobba med ekonomi eller logistik som jag är utbildad inom, men det är svårt. Språket är den stora barriären. Jag tror inte att jag kommer ha några problem med att lära mig svenska, bara jag hittar tiden. Det är svårt att hinna med när man både pluggar och jobbar extra.
Varför är du här på jobbmässan?
Bild: Mia Hšglund

Preethi Bandari, 27, civilingenjör från Indien

grade crossed
– Jag är här eftersom jag inte har något jobb just nu. Som jag har förstått det är det nog ganska lätt att hitta jobb som ingenjör i Sverige, bara man kan svenska. Det är ett svårt språk, men jag läser SFI och har bott här i ett år nu. Så jag hoppas och tror att jag snart kommer att kunna det tillräckligt bra. Helst skulle jag vilja jobba inom fordonsindustrin, men vi får se hur det blir.

Bild: Mia Höglund
Varför är du här på jobbmässan?
Bild: Mia Hšglund

Abdulaye Diouf, 47, musiker från Senegal

grade crossed
– I mitt hemland jobbade jag med musik, jag spelade trummor. Men här i Sverige finns så mycket fler möjligheter, så jag skulle vilja lära mig något nytt. Musiken kommer fortfarande att vara en passion för mig. Jag siktar på att bli personlig assistent, men först måste jag bli bättre på svenska. Jag läser tidningen varje dag och tittar på Rapport vid halv åtta för att lära mig. Och så lyssnar jag på svensk musik, till exempel Håkan Hellström. Jag tror att språket är viktigt inte bara för att få jobb utan för integrationen också.

Bild: Mia Höglund
Varför är du här på jobbmässan?
Bild: Mia Hšglund

Anitha Subha Venugopalan Nair, 25, elektronikingenjör från Indien

grade crossed
– Jag har bara varit i Sverige i tre och en halv månad och håller på att lära mig svenska nu. Vi flyttade hit för att min man skulle läsa sin master på Chalmers. Jag är utbildad ingenjör, men jag har egentligen inte hunnit söka några jobb än, jag blev alldeles nyss färdig med mina studier nämligen. Men det känns hoppfullt, det är flera av företagarna här idag som har sagt till mig att jag ska skicka mitt CV.

ANNONS