Bengt Steneby på Parans visar USA:s ambassdör Michael Wood hur solljuset kan fångas in.
Bengt Steneby på Parans visar USA:s ambassdör Michael Wood hur solljuset kan fångas in.

USA ser ljus i Göteborg

ANNONS
|

Hur fick ni egentligen idén? undrade USA:s ambassadör Michael Wood nyfiket när han i går besökte företaget Parans i Göteborg.

- Jag tänkte på ett förstoringsglas, ett sådant man lekte med som barn och som kunde koncentrera solljuset i en enda punkt, svarade Bengt Steneby, en av grundarna till Parans.

Bengt Steneby och hans kollegor har utvecklat en unik form av ljusteknik som fått ambassadör Wood att sätta upp Parans på listan över intressanta svenska energi- och miljöteknikföretag. Parans kom med på listan redan i fjol våras, men det var först i går som ambassadör Wood med egna ögon fick se tekniken.

ANNONS

Via fiberoptik

Parans uppfinning bygger på att solljus fångas in i en kollektor och via fiberoptik förs till en ljuspanel inomhus. 64 linser i kollektorn kan med hjälp av ett dataprogram följa solens gång över himlen. Skiner solen utomhus skiner det också inomhus.

Ljuset är delvis filtrerat och ska enligt teknikerna på Parans likna vad man kan uppleva i en björkskog om våren. Förutom det välbehag ljuset kan sprida i fönsterlösa rum, eller i rum där solljus annars inte når in, så är uppfinningen energibesparande.

Ljuspanelerna avger mycket lite värme, vilket är en stor fördel i varmare länder där det går åt mycket energi för att kyla lokaler inomhus.

Enligt Per Lindström, Parans styrelseordförande, arbetar företaget nu intensivt med att marknadsföra sin teknik runt om i världen. Man har knutit till sig 25 återförsäljare i 21 länder. Intresset är inte oväntat störst i länder med mycket sol. Målet för 2008 är att sälja mellan 300 och 500 installationer, enligt Lindström.

En fjäder i hatten

- Utmaningen just nu är att bemästra kostnaderna, antar jag, sade Wood när han fick höra vad en ljusenhet kostar. 100 000 kronor är för dyrt för att Parans system ska bli standard i vanliga byggnader. Michael Wood trodde dock att institutioner, exempelvis amerikanska universitet, som har krav på sig att minska sin klimatbelastning, kan vara intresserade.

ANNONS

Att komma med på Michael Woods lista är en extra fjäder i hatten för Parans. Här tackar man och tar emot. Det gör också Bengt-Erik Löfgren, ägare till det lilla konsultföretaget Äfab i Lidköping.

Löfgren kan vittna om vilken betydelse som Michal Woods lista har haft. Löfgren är specialist på förbränning av fasta biobränslen - ved, flis, pellets, spannmål. Att företaget med sina fyra anställda hamnade på Woods listan innebar ett jättelyft.

- Det är fantastiskt. Det har väckt en enorm uppmärksamhet - faktiskt mer utomlands än här hemma i Sverige, säger han i telefon från Lidköping.

Brobyggare mellan företag och riskkapital

Tack vare listan har Äfab fått nya konsultuppdrag i Tjeckien, Skottland och Frankrike. Dessutom har man öppnat kontor i USA.

Här företräder man 22 svenska företag som tillverkar utrustning för förbränning av fasta biobränslen, allt ifrån kraftvärme i stor skala till mindre pelletspannor i enskilda småhus.

Ambassadör Michael Wood har på eget initiativ dragit i gång projektet att dammsuga Sverige på bästa miljö- och energiteknikföretag. Han har döpt projektet till One Big Thing, vilket syftar på klimatfrågan.

De företag som hamnar på hans lista har valts ut efter en noggrann granskning som genomförs av ambassadens personal i Stockholm. Bland det första man tittar på är företagens hemsida. Sen ringer man och ställer frågor.

ANNONS

Wood, med sin bakgrund som framgångsrik företagare, vill fungera som brobyggare mellan de utvalda svenska energi- och miljöföretagen och amerikanskt riskkapital.

Wood har vid två tidigare tillfällen presenterat sin lista för amerikanska investerare. Ett tredje tillfälle äger rum i april i Boston. Michael Wood har också öppnat dörrar till stora federala forskningsfonder som sköts av de amerikanska försvars- och energidepartementen. AB Volvo har exempelvis fått anslag härifrån.

I dag är det många företag som kontaktar Wood och ber att få komma med på listan. Ett tips från ambassadör Wood är att hålla sin hemsida uppdaterad - och att svara i telefon.

Fakta: One Big Thing

http://stockholm.usembassy.gov/environment/
ANNONS