Fed-ledamoten Raphael Bostic. Arkivbild.
Fed-ledamoten Raphael Bostic. Arkivbild. Bild: AP/TT

USA-räntan: Alla kort på bordet

ANNONS

Tre räntehöjningar är utgångspunkten. Men det kan bli betydligt fler om inflationen biter sig fast.

– Alla alternativ är på bordet vid varje möte, säger Fed-ledamoten Raphael Bostic i en intervju med Financial Times.

Det uttalandet innebär att det skulle kunna bli en räntehöjning vid alla sju möten under året, eller att den amerikanska centralbanken, Federal reserve, till och med höjer med 0,50 procentenheter vid ett enskilt möte, en åtgärd som inte har använts på ett par decennier.

– Om statistiken pekar på att en höjning med 50 punkter är nödvändig eller lämplig, så kommer jag luta mot det... Om ett successivt agerande möte för möte verkar rimligt, så kommer jag känna mig bekväm med det, säger Raphael Bostic till tidningen.

ANNONS

Vid den senaste mätningen uppgick den amerikanska inflationen till sju procent, den högsta på 40 år, och högt över Fed:s mål kring två procent.

Hans utgångspunkt är dock att det stannar vid tre räntehöjningar i år. Han försöker lugna dem som anser att Fed går för hårt fram med att peka på att penningpolitiken även med räntehöjningarna fortsatt är mycket expansiv.

Det var i onsdags som Fed-chefen Jerome Powell på typisk centralbanksprosa förmedlade den kommande räntepolitiken – uttalanden som tolkades som att USA:s centralbank är på väg att strama åt penningpolitiken hårdare än vad tidigare signaler gett vid handen.

Fler räntehöjningar, många bedömare spår nu fem räntehöjningar i år, har sänt nervösa vågor in på världens aktiebörser. När ränteplaceringar blir mer attraktiva styrs pengaströmmar från aktiebörserna samtidigt som värderingen av aktier faller generellt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS