Får Huawei vara med och bygga upp 5G-nätet i Storbritannien? Arkivbild.
Får Huawei vara med och bygga upp 5G-nätet i Storbritannien? Arkivbild. Bild: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

USA pressar britterna om Huawei

Storbritannien överväger att tillåta den kinesiska telekomtillverkaren Huawei att leverera utrustning när landets 5G-nät ska byggas. Britterna skulle därmed gå emot USA, som pressat flera länder, bland annat EU-länderna, att välja bort Huawei.

ANNONS

Ett brittiskt beslut om 5G-utbyggnaden väntas näta vecka, och USA har trappat upp försöken att övertala landet att ändra sin position.

Under helgen ska finansminister Steven Mnuchin besöka London, och då bland annat träffa sin brittiske kollega Sajid Javid. Och på fredagen lyfte president Donald Trump luren och ringde upp premiärminister Boris Johnson för att diskutera frågan.

"De två ledarna diskuterade viktiga regionala och bilaterala ämnen, vilket inkluderar säkerheten inom telekommunikation", skriver Vita huset i ett uttalande.

Vill knyta handelsband

Enligt Downing Street är det inte troligt att Huawei stängs ute i Storbritannien, bland annat för att säkerställa att 5G-nätet får ett överkomligt pris för brittiska konsumenter.

ANNONS

USA har svartlistat Huawei och befarar att företagets teknik kan användas för kinesiskt spioneri, vilket bolaget avfärdat. Svartlistningen har inneburit att Huawei inte får göra affärer med amerikanska bolag, vilket i sin tur bland annat gjort att bolagets mobiltelefoner stängs ute från Googles operativsystem Android. Enligt The Guardian anser brittisk underrättelsetjänst att de kan minimera riskerna för spioneri.

Dispyten om Huawei kommer mitt i ett ömsesidigt uppvaktande mellan USA och Storbritannien. Båda länderna vill knyta närmare handelsband – britterna för att lindra en eventuell ekonomisk smäll efter Brexit, USA för att öppna den brittiska marknaden för amerikanska företag.

Ordkrig om diplomatfru

På onsdag ska USA:s utrikesminister Mike Pompeo åka till Storbritannien, för att möta Boris Johnson och utrikesminister Dominic Raab, och enligt USA:s utrikesdepartement "diskutera vägar att bredda och fördjupa handelsbanden".

Då lär även den infekterade frågan om diplomatfrun Anne Sacoolas tas upp. Amerikanskan krockade i augusti i fjol med en motorcykel i centrala England. Hon körde sin bil på fel sida vägen och 19-årige Harry Dunn, som satt på motorcykeln, omkom i kraschen. Sacoolas, som har medgett att hon körde bilen, flög hem till USA kort efter händelsen och har vägrat att återvända.

På fredagen kritiserade den brittiska regeringen USA för att landet vägrar lämna ut Sacoolas

ANNONS
ANNONS