USA:s utrikesminister Mike Pompeo är på offensiv mot Huawei under ett besök i Berlin.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo är på offensiv mot Huawei under ett besök i Berlin.

USA pressar allierade om Huawei

USA:s utrikesminister Mike Pompeo ökar trycket på allierade europeiska regeringar för att få dem att stänga ute kinesiska Huawei Technologies när nästa generations mobilnät, 5G, ska byggas.

ANNONS
|

- Det finns en risk att vi (USA) måste ändra vårt beteende mot bakgrund av att vi inte kan tillåta att data om enskilda medborgare eller data om nationell säkerhet skickas över nätverk som vi inte litar på, säger Pompeo efter ett möte med sin tyske kollega Heiko Maas i Berlin.

Uttalandet tolkas som ett hot om strypt underrättelsesamarbete med USA och kommer bara tre veckor efter det att Pompeo manat Storbritannien att ompröva sitt beslut att låta Huawei vara med och ge anbud på vissa delar av 5G-nätet som ska byggas där.

ANNONS

Enligt Pompeo ger kinesisk lagstiftning Kinas regering rätt att begära ut information av Huawei och andra kinesiska telekombolag, som börsnoterade ZTE.

USA:s vice president Mike Pence har tidigare i veckan, under ett besök i Kanada, levererat ett liknande budskap.

Kinas regering avvisar påståendet att Huawei-utrustning kan användas för kinesiskt spionage. Det finns enligt en talesperson för Kinas utrikesdepartement, Geng Shuang, inget belägg alls för att Huawei-produkter kan utgöra en säkerhetsrisk.

Trumpregeringens offensiv mot Huawei kan gynna den svenska telekomtillverkaren Ericsson, vars aktie går mot strömmen och stiger något på en i övrigt dyster Stockholmsbörs i fredagens handel.

TT-Reuters

ANNONS