USA:s handelsminister Wilbur Ross. Arkivbild.
USA:s handelsminister Wilbur Ross. Arkivbild. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

USA agerar mot Kinas behandling av muslimer

USA svartlistar 28 kinesiska bolag och drar in visum för en rad kinesiska myndighetspersoner – med hänvisning till övergrepp mot de muslimska minoriteterna i nordvästra Kina.

ANNONS

– Vi kan inte och vill inte tolerera det brutala förtrycket av etniska minoriteter i Kina, säger handelsminister Wilbur Ross.

Utrikesminister Mike Pompeo uppmanar Kina att släppa alla personer som frihetsberövats utan giltig grund och sluta försöka tvinga medlemmar av minoriteterna som bor utomlands att återvända till Kina för att "möta ett osäkert öde".

Människorättsgrupper har uppgett att Kina fängslat uppemot en miljon uigurer och andra muslimska minoriteter i fångläger i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina.

Anklagas för inblandning

Det amerikanska utrikesdepartementet meddelar inte exakt vilka personer som blir av med sina amerikanska visum, men säger att det är personer inom Kinas regering och kommunistparti som är inblandade i förtrycket i Xinjiang.

ANNONS

I den amerikanska kongressen har det höjts röster för att USA ska rikta åtgärder mot Chen Quanguo, kommunistpartiets högste ledare i Xinjiang som också sitter i dess mäktiga politbyrå.

De svartlistade företagen möter motsvarande anklagelser. Bland dem finns Hikvision, som säljer videoövervakningsutrustning, samt AI-företagen Megvii Technology och Sensetime.

Från kinesiskt håll hävdar man att beskyllningarna är "helt grundlösa" och bryter mot normerna för internationella relationer, enligt en kinesisk talesperson.

Mitt i handelskrig

USA:s nya åtgärder kommer efter en period av ökande spänningar mellan Washington och Peking gällande framför allt handelspolitik. Världens två största ekonomier befinner sig mitt i ett handelskrig och har infört strafftullar mot varandra till ett värde av hundratals miljarder dollar.

På torsdag ska ländernas handelsrepresentanter hålla nya samtal, enligt Vita huset.

USA har samtidigt trappat upp sin retorik gällande Xinjiang. I samband med FN:s generalförsamling i slutet av september riktade USA:s vice utrikesminister John Sullivan hård kritik mot vad han beskrev som "Kinas fasansfulla repression" mot muslimer i regionen.

Kina har länge förnekat att man driver vad människorättsgrupper beskriver som omskolningsläger i Xinjiang. På senare tid har man medgett existensen av statliga program i området men beskriver det som yrkesutbildningsskolor som är nödvändiga för att motverka terrorism.

Den autonoma regionen Xinjiang ligger i Kinas nordvästligaste hörn. Med en yta mer än tre gånger så stor som Sveriges utgör regionen en sjättedel av Kina. Över 90 procent av området består av berg, öknar och svårforcerad terräng.

Av Xinjiangs omkring 21 miljoner invånare (folkräkning 2010) tillhör de flesta turkisktalande, muslimska folkgrupper, varav uigurerna – ett av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk – är den största med 8-10 miljoner. Den kinesiska invandringen har varit kraftig de senaste årtiondena och drygt 40 procent uppskattas vara hankineser, den kinesiska majoritetsgruppen.

I kinesisk historieskrivning har Xinjiang alltid varit en del av Kina, men graden av inflytande har varierat. Uigurerna har ofta känt en större etnisk och kulturell samhörighet med sina centralasiatiska grannar och strävat efter oberoende.

På senare år har separatiststrävandena i regionen märkts genom flera attentat, som enligt myndigheterna utförts av muslimska terrorister, och genom den kinesiska regimens mycket, mycket hårda reaktioner.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS