E-handeln steg med 19 procent i september jämfört med samma månad förra året. Arkivbild.
E-handeln steg med 19 procent i september jämfört med samma månad förra året. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Uppsving för e-handeln – jämfört med låg nivå

E-handeln steg med 19 procent i september jämfört med samma månad förra året – en månad som dock var ovanligt svag. Det visar Svensk Handels e-handelsindikator.

ANNONS

Omsättningen inom e-handeln har i år minskat med 10 procent mätt i svenska konsumenters e-handel från enbart svenska företag – och med 13 procent när även e-handeln från utländska företag räknas in.

I september steg dock e-handeln med 19 procent jämfört med september 2021 – en månad som dock hade den lägsta omsättningen sedan pandemin startade. Enligt Svensk Handel är det också huvudförklaringen till den stora uppgången.

"E-handeln i september överraskade med en stor uppgång, även om jämförelsen görs med förra årets svagaste försäljningsmånad. En del av detta kan förklaras med prishöjningar, men vi bedömer att det även var en viss uppgång räknat i volym i september. E-handeln återhämtade sig alltså något i september jämfört med de senaste månadernas svaga utveckling", säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

ANNONS

Andelen som e-handlade uppgick till 68 procent i september – vilket bara är marginellt lägre än motsvarande andel i september förra året.

"Det är för tidigt att säga om den starka septembersiffran utgör ett trendbrott, men det är klart att även inflationen framöver kommer att påverka jämförelsen mot tidigare år", säger Johan Davidson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS