LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson är besviken på Svenskt Näringsliv. Arkivbild.
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson är besviken på Svenskt Näringsliv. Arkivbild.

Uppsagt avtal stökar till lönerörelse

Det har uppstått en fnurra på tråden mellan LO och Svenskt Näringsliv. Facket säger upp förhandlingsavtalet som reglerar försäkringsfrågor, exempelvis extra föräldrapenning – något som arbetsgivarna befarar kommer att försvåra kommande lönerörelse.

ANNONS
|

LO har tröttnat på Svenskt Näringslivs inställning till olika försäkringsfrågor och byter taktik i hopp om att få mer tryck i frågorna som rör pensioner och arbetsskadeförsäkringar. Därför säger den fackliga organisationen upp förhandlingsordningen om avtalsförsäkringar som togs fram 2012.

- Vi har inte lyckats komma överens om en enda förbättring sedan dess, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson och talar om att byta taktik och därigenom få bättre tryck i förhandlingarna.

ANNONS

Både ge och ta

- Men då måste man vara beredd att ge något också, kontrar Svenskt Näringslivs vice vd och förhandlingschef Peter Jeppsson.

Syftet med avtalet var att plocka bort snåriga frågor från den rena lönerörelsen och lösa dem vid sidan av.

- Det är väl upp till LO om de vill blanda in sådana här frågor i den vanliga avtalsrörelsen. Det stökar ju till saker och ting i sådana fall och det vore väldigt olämpligt tycker jag, säger Peter Jeppsson.

Oklart läge

Enligt Jeppsson är det oklart vilka effekter den uppsagda överenskommelsen får. Till exempel ingick utbyggda ersättningar som komplement till föräldrapenningen för LO-medlemmar.

- Vi får se om det påverkas av det här, det har vi inte hunnit göra ännu, säger Jeppsson som tycker läget är lite oklart.

ANNONS

- Det är LO som säger upp, så vi får se vilken räckvidd den uppsägningen har, fortsätter han.

Enligt Torbjörn Johansson är det bara förhandlingsordningen som sägs upp, inte själva innehållet i de överenskommelser som parterna gjort. Vad det betyder i förlängningen vill han dock inte i dagsläget spekulera kring.

TT

ANNONS