Uppmaningen: Ställ in alla mellandagsreor

På fredagens presskonferens uppmanade regeringen och Folkhälsomyndigheten handeln att ställa in alla mellandagsreor.
– Mellandagsrea ska inte förekomma i några butiker i år, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på presskonferensen.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten varnar för trängsel i butiker och köpcentra, och påpekar att fastighetsägare och butiksinnehavare har ansvar för att se till att trängsel inte uppstår.

– Folkhälsomyndigheten riktar därför en stark uppmaning till handeln att inte genomföra realisationer och locka med lågpriser i butikerna detta år. Det riskerar att återigen dra många människor ut till varuhus och köpcentra, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

LÄS MER:Köpcentrumen om Folkhälsomyndighetens förslag om kundbegränsning

LÄS MER:Spöklika hål i Göteborgs handel i spåren av corona

Dessutom införs ett maxantal för hur många som får befinna sig i en butik, ett köpcentrum eller ett gym.

Regeringen kan stänga butiker

Någon exakt maxgräns finns dock inte.

– Det går inte att säga hur många som kan vistas i ett köpcentrum, det beror på storlek och hur lokalerna är disponerade, sa Johan Carlson.

ANNONS

Statsminister Stefan Löfven (S) betonade att nya skärpningar kan tillkomma.

– Om det inte fungerar kan regeringen stänga dem, sa Stefan Löfven.

Anders Strand, centrumchef på Frölunda torg.
Anders Strand, centrumchef på Frölunda torg. Bild: Frölunda torg

Anders Strand, centrumchef på Frölunda torg, säger att man sedan tidigare infört maxgräns för antalet besökare i köpcentret, och att man därför inte tror att dagens besked kommer innebära några större skillnader.

– I butikerna är det det butikerna själva som har ansvaret. I de flesta butiker har man en satt en maxgräns, säger Anders Strand.

Han säger att butikerna själva ansvarar för sina reor, och tror att de eventuella mellandagsreorna kommer locka mindre folk än vanligt givet den rådande situationen.

Enligt Anders Strand har det varit glesare än vanligt på Frölunda torg under årets julhandel.

– Jag är övertygad om att besökarantalet kommer sjunka ännu mer ju närmare jul vi kommer.

”Kommer att drabba handeln hårt”

Från branschorganisationen Svensk Handels sida konstaterar den näringspolitiske chefen, Mats Hedenström, att regeringens besked kan bli ett hårt slag mot handlarna:

– December är den enskilt viktigaste månaden, i synnerhet för sällanköpshandeln. Det är då man bygger upp en buffert för att klara sig. Och mellandagsrean är ju knappast mindre viktig nu i år, efter att handeln drabbats hårt.

Han förklarar att han är helt enig med regeringen om läget.

ANNONS

– Vi delar oron över smittspridningen, den fortsätter i negativ riktning och är oroande. Vi jobbar redan hårt med att undvika trängsel – vi ser fram emot en dialog med regeringen och Folkhälsomyndigheten om detta.

Mats Hedenström på Svensk Handel är kritisk till att regeringen inte gav någon förvarning om åtgärderna som kommer att drabba handeln hårt.
Mats Hedenström på Svensk Handel är kritisk till att regeringen inte gav någon förvarning om åtgärderna som kommer att drabba handeln hårt. Bild: PMAGI AB

”Besked utan förvarning”

Men Mats Hedenström är samtidigt kritisk till hur beskedet kom från regeringen och Folkhälsomyndigheten:

– Nu kommer beskedet vid en presskonferens utan någon förvarning om att detta ska göras, där det inte finns tid att styra om för medlemsföretagen.

– Vi är kritiska till att regeringen återigen kommer med restriktioner utan att svara upp med ett omedelbart stöd för näringslivet som kommer att drabbas hårt. När Danmark gjort motsvarande har de kommit med besked om stödåtgärder samtidigt.

Han konstaterar att cirka en halv miljon personer jobbar i den svenska handeln – och att en del av konsumtionen och jobbtillfällena kan hamna i fickorna på utländska e-handlare när butikerna får det tuffare.

– Vi måste tänka på vilket Sverige vi ska ha på andra sidan pandemin.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS