Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Uppgifter: Över 900 tjänster bort från Volvo

927 tjänster kommer att försvinna från Volvo Cars i Torslanda, skriver DN som tagit del av ett internt dokument.

Redan tidigare i veckan kunde GP berätta att Volvo Cars kommer att dra ner på produktionstakten för att möta den minskade efterfrågan i och med coronapandemin. Istället för 58 bilar i timmen kommer man att gå ner till 56. Även då fanns uppgifter om att hundratals jobb var i fara.

LÄS MER: Volvo Cars saktar ner – jobb kan vara i fara

– Produktionstakten kommer att justeras nedåt efter semesteruppehållet. Det är en konsekvens av pandemin eftersom det fortfarande råder en del osäkerhet på marknaderna. Efterfrågan är inte tillbaka på normala nivåer och då gör vi den här justeringen och anpassar oss efter det, sa Stefan Elfström, presstalesperson för Volvo Cars, till GP då.

500 tjänster bort från slutmonteringen

Enligt ett internt dokument som DN tagit del av kommer 927 tjänster att försvinna i och med omställningen. Neddragningarna kommer att påverka flera delar av fabriken. I slutmonteringen kommer 591 tjänster att försvinna, enligt DN.

LÄS MER: Volvo Cars återkallar över två miljoner bilar

– Det finns inget varsel nu. Utgångsläget är att omställningen kräver en minskning på runt 900 personer. Sedan ska man titta på hur stor del av detta går att lösa med omfördelning av arbetskraften. En del ska gå i pension och en del slutar. Bemanningsanställda kan påverkas men vi vet inte exakt hur många ännu, säger Carlos Rebelo da Silva, huvudskyddsombud på Volvo Cars, till DN.

LÄS MER: Snart dags för Volvo Cars tjänstemän att jobba heltid efter permitteringen

Bemanningsanställda i riskzonen

Stefan Elfström vill inte uttala sig om de konkreta uppgifterna om antalet tjänster.

– Det jag kan bekräfta är att vi har beslutat om en taktminskning i produktionsvolymen i Torslandafabriken. Konsekvenserna av den kommer vi att börja förhandla med facket till hösten. Idag kan vi inte kommentera vilka konsekvenser det kommer att få, säger Stefan Elfström.

Främst är det anställda via bemanningsföretag som riskerar att drabbas i omställningen.

– Ja, så är det. Det är inte aktuellt med varsel av fastanställda personer, säger Stefan Elfström.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.