Uppgift: Geely vill minska ägandet i Volvo Cars

Volvo Cars huvudägare Geely Holding vill minska ägandet i det svenska märket – med 4,1 procent eller 100 miljoner aktier. Det uppger Dagens Industri med hänvisning till Bloomberg.

ANNONS
|

Volvo Cars har varit noterat på Stockholmsbörsen sedan slutet av oktober 2021. I början ökade aktiens värde mycket och nådde en topp på över 90 kronor per aktie. Men under andra halvan av 2022 och under 2023 har aktien gått kräftgång och handlas i lite över 40 kronor.

Men nu ska Volvo Cars huvudägare, Li Shufus bolag Geely Holding, vara på gång att släppa ytterligare aktie till försäljning, uppger Di med hänvisning till Bloomberg. Idag kontrollerar Geely 82 procent av aktierna i Volvo Cars – vilket gör att de ”fria” aktierna, så kallade free float är relativt låg. Det har också pekats ut som ett problem på aktiemarknaden.

ANNONS

Om Bloombergs uppgifter är korrekta kommer Geely att sälja 100 miljoner aktier och hamna under 80 procent av ägandet. Den kinesiska huvudägaren kommer dock fortfarande att vara i kraftig majoritet – de 100 miljoner aktierna kan jämföras med de drygt 2,4 miljarder aktier man äger idag, konstaterar Di.

Enligt Di är transaktionen – om den går igenom – värd cirka 4 miljarder kronor.

LÄS MER:Volvo Cars-bolaget Zenseact söker 35 ingenjörer – ska utveckla ”djup maskininlärning”

LÄS MER:Här är Volvos nya minibuss EM90 – börjar säljas i Kina

LÄS MER:Vad säger den nya minibussen om vart Volvo Cars är på väg?

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS