Ytterligare ett fackförbund har gett sig in i Teslakonflikten. Nu varslar Unionen om en blockad för att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.
Ytterligare ett fackförbund har gett sig in i Teslakonflikten. Nu varslar Unionen om en blockad för att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall. Bild: David Zalubowski

Unionen varslar om blockad – vill öka trycket på Tesla

På torsdagen varslar Unionen om att man kommer utföra en blockad av allt arbete som Dekra Industrial AB utför för Tesla. Syftet är att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

ANNONS
|

Unionen har nu gett sig in i Teslakonflikten och varslar om en så kallad sympatiåtgärd, där man varslat om en blockad av allt arbete som företaget Dekra Industrial gör åt Tesla.

Dekra arbetar bland annat med att utföra besiktningar av fordonslyftar som Tesla använder sig.

– Det här kommer ytterligare försvåra verksamheten för Tesla, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, enligt ett pressmeddelande.

– Vi bedömer att det är en lämplig första åtgärd för att öka trycket och få Tesla att inse det orimliga och omoderna i sin hållning. I Sverige gäller kollektivavtal som modell för trygghet, inflytande och ordning och reda på arbetsmarknaden.

ANNONS

Blockaden väntas träda i kraft den 14 maj.

GP söker Tesla.

Det här är Teslakonflikten

Konflikten mellan den amerikanska elbilstillverkaren Tesla och svenska IF Metall är egentligen inte ny. Enligt IF Metall började processen om att förmå Tesla att teckna kollektivavtal för anställda på Teslas anläggningar i Sverige redan 2018.

27 oktober 2024: IF Metall börjar strejka eftersom Tesla inte vill teckna kollektivavtal. Strejken gällde först enbart verkstadsarbetare på Teslas servicecenter.

Under november går andra fackförbund in med sympatiåtgärder. Till exempel blockerar Transport och Hamnarbetarförbundet lastning av Tesla-bilar i svenska hamnar. Seko och ST blockerar post och paket, bland annat med registreringsskyltar till Tesla.

I december sprids konflikten utomlands, till Danmark, Norge och Finland där fackförbund varslar om blockader och sympatiåtgärder.

Förra veckan lättade IF Metall på blockaden mot Teslas skadeverkstäder och la ett nytt varsel.

Förändringen innebär att krock- eller plåtskador, men även tekniska fel som Teslabilar ådragit sig efter att fabriksgarantin gått ut, kommer att kunna åtgärdas.

Kvar finns däremot vissa restriktioner för servicearbete på bilar som ägs av Tesla, bilar med transportskador och bilar som omfattas av fabriksgaranti.

LÄS MER:IF Metall lättar på Tesla-blockaden

LÄS MER:Teslastrejken: Detta har hänt

LÄS MER:Fackförbund utökar åtgärder i Teslakonflikt

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS