Ungas utsatthet ökar på arbetsmarknaden

ANNONS
|

Det menar Jenny Julén Votinius, docent i civilrätt vid Lunds universitet.

Hon har bland annat har forskat kring arbetsrättsliga konflikter och åldersdiskriminering på arbetsmarknaden.

– De riktigt unga har väldigt svårt att hävda sig på arbetsmarknaden. Det är som om de inte riktigt räknas, säger hon.

Det svenska systemet för att lösa arbetsrättsliga konflikter bygger på att starka fackförbund kan ta tillvara arbetstagarnas rättigheter. För dem som inte är etablerade på arbetsmarknaden än och inte är medlemmar i fackförbund kan det vara ett stort problem.

– Om du är med i facket är det lätt att få hjälp. Den som inte är med i facket är dock i en väldigt svag ställning. Får du inte ut din lön till exempel måste du driva det själv och anlita en advokat. Hemförsäkringen täcker inte arbetstvister.

ANNONS

Om man har låg inkomst kan man få rättshjälp för en del av kostnaden, men oftast får man också betala själv. Och den som förlorar tvisten riskerar också att få stå motpartens rättegångskostnader. Dessutom tar processen väldigt lång tid.

Andelen unga mellan 16 och 29 år, som är fackanslutna, har mellan 1993 och 2014 minskat från 76 till 47 procent, visar statistik från SCB.

Inom LO-förbunden har anslutningsgraden under samma tid för unga mellan 16 och 24 år minskat med mer än 35 procentenheter, från 72,5 till 37 procent.

Obetalt provjobb är något som Jenny Julén Votinius har hört talas om och stött på, men hon har ingen uppfattning om hur vanligt det är.

– Förut hörde jag aldrig om det, nu hör jag det oftare och oftare. Rättsligt är det väldigt komplicerat, man har förbundit sig att jobba gratis en kort period för att visa vad man kan.

– Man skulle i en del fall säkert kunna hävda att avtalet om gratisarbete är oskäligt, vilket skulle innebära att arbetsgivaren i slutändan ändå ska betala för det utförda arbetet, men jag har inte sett något sånt fall i domstol.

Handels är ett av fackförbunden som tillsammans med bland annat Kommunal och Hotell och restaurang organiserar anställda i branscher där många unga jobbar.

ANNONS

Elsie Mann är ombudsman på Handels, för frågor om provjobb och lön:

– Provjobb är ju inget som finns över huvud taget. Finns ett kollektivavtal är det definitivt inte okej, men gör det inte det är det mer en gråzon. Vi skulle inte rekommendera att man går med på något sånt, säger hon.

ANNONS