Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snabblåneföretag har börjat marknadsföra sig mot börsintresserade unga, som uppmanas ta dyra lån för att köpa aktier, enligt SVT. Bild: Henrik Montgomery/TT
Snabblåneföretag har börjat marknadsföra sig mot börsintresserade unga, som uppmanas ta dyra lån för att köpa aktier, enligt SVT. Bild: Henrik Montgomery/TT

Unga tar blancolån för att köpa mer aktier

Allt fler snabblåneföretag hakar på aktietrenden och marknadsför sig mot unga som vill låna för att kunna köpa fler aktier. Det visar en granskning av SVT Nyheter.

Sedan aktietrenden blossade upp i kölvattnet av pandemin kan SVT Nyheter visa att allt fler snabblåneföretag marknadsför sig mot börsmarknaden. Fenomenet får kritik från organisationen Sveriges Konsumenter.

– Jag tycker det är klart oroväckande med tanke på att det är väldigt riskabelt att ta snabba och dyra lån för att chansa på aktier. Det riskerar att öka överskuldsättningen i samhället, säger generalsekreterare Jan Bertoft till SVT Nyheter.

I granskningen framgår det att åtminstone två snabblåneföretag sponsrar aktierådssajter, samtidigt som allt fler av snabblåneföretagen marknadsför sms-lån med syftet att kunderna ska kunna köpa fler aktier.

– Det är oansvarigt att locka unga, kanske oerfarna konsumenter till att tro att det här är ett quick fix och att det finns någon sorts garanti i det hela. Det här är ytterst riskabelt, säger Jan Bertoft.

LÄS MER: Göteborgsbolag faller fritt på skakig börsvecka

LÄS MER: Nya Musk-kommenterarer får kryptovärlden att gunga

Låntagare: Blev av med jobbet och börsen rasade

Mellan 2019-2020 fördubblades antalet unga mellan 18-30 som ansökte om skuldsanering enligt Kronofogden. Dock saknas det statistik över hur många av dem som hamnade i skuld på grund av dåliga aktieaffärer. Dessutom började aktietrenden verkligen att ta fart efter det stora börsraset i mars i fjol, i pandemins kölvatten. När världens centralbanker började att pumpa ut pengar i samhällena igen vände börskurserna upp, och många svenskar trodde sig se en möjlighet att tjäna snabba pengar.

I SVT:s granskning pratar anonyma uppgiftslämnare om hur de tagit blancolån från bland annat sajten Zmarta, eller hur de investerar hela sitt studiebidrag på börsen. En annan person medger att hen redan innan pandemin tagit ett lån för att köpa aktier.

– Det var inte så kul i mars 2020 när jag dels blivit av med jobbet och dessutom börsen sjönk som en sten på grund av pandemin.

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om Volvo Cars planerade börsnotering

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.