Svensk Handel mäter läget hos sina medlemmar varje vecka och den färska enkät bland butiksägare de tre sista dagarna i mars visar på en tilltagande kris i synnerhet bland de som driver sällanköpsvaruhandel. Tre av tio klarar sig maximalt i två månader. Samtidigt har nästan sex av tio i detaljhandeln likviditetsproblem – alltså problem med den kortsiktiga betalningsförmågan.
Och mellan sex och sju av tio – två tredjedelar – av butiker i detaljhandeln räknar med att minska bemanningen. Enligt Svensk Handel är det 65 000 jobb som står på spel i detalj- och partihandel.
LÄS MER:Kris i Haga – butiker hotas slås ut av smittan
Små handlare saknar buffert
– Vi ser att regeringens åtgärdsprogram inte verkar påverkat handlarnas bedömning mycket. Det är en sak att presentera åtgärder och en annan att få dem i funktion. Många har kniven på strupen och behöver pengarna på kontot omedelbart, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel.
– Vi ser att kläd-, sko- och sporthandeln har det tufft. Och små företag har det tuffast, där är kapitalet och bufferten liten. De dukar under först.
Hon konstaterar att en ökad möjlighet att ta lån inte hjälper modehandeln i det här läget.
– Försäljningen kommer inte tillbaka på det sättet. Om du förlorat försäljningen av studentbalsklänningen eller vårjackan så kommer du inte att sälja den i höst. Det är ingen uppskjuten försäljning som det till exempel kan vara med en tv-apparat.
LÄS MER:Modehandeln i mars – en ”historiskt dålig månad”
Åtgärder funkar inte än
Hon förklarar att branschorganisationen för handeln tycker att regeringen lanserat åtgärder inom rätt områden, men att de inte är tillräckliga.
– Två dryga kostnadsposter för handlare är personal och hyror. Korttidspermitteringen hjälper till, men det skulle behöva vara en högre permitteringsgrad och staten skulle behöva lyfta av en högre del av kostnaden för att hjälpa. Och åtgärden för att sänka hyrorna är inte heller på plats och bygger på att sänka kostnader och sedan få ersättning för det. Vi ser fortfarande hur fastighetsägare skickar sina advokater på hyresgästerna.
Ett annat problem, enligt Svensk Handel, är att statens stöd för sjuklönerna inte funkat riktigt.
– Det råder oklarheter om sjuklöneansvaret. Vi ser höga sjuklönetal, efter uppmaningen att alla ska stanna hemma så fort man känner sig sjuk så har det varit höga tal i mars. Och det verkar som att åtgärden gäller från april. Sedan får arbetsgivarna ligga ute med pengarna för att få pengar tillbaka på skattekontot en månad senare – vilket är svårt när man inte har någon likviditet.
Missa inte det senaste från GP Ekonomi!
Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.
Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!