UD: Detta gäller för utlandsresor i sommar

Utrikesdepartementet avråder från alla icke-nödvändiga resor utomlands fram till 15 juli. Men vad som är en nödvändig resa kan skilja sig åt beroende på vem man frågar. GP reder ut hur UD ser på saken, och hur deras bedömning påverkar dig.
– Att göra en eventuell resa utomlands för exempelvis en begravning är upp till individen att själv besluta om, säger Anton Dahlquist på UD:s presstjänst.

ANNONS

I onsdags förlängde utrikesdepartementet sin avrådan från icke nödvändiga resor utomlands till den 15 juli, mot 15 juni som gällde tidigare.

Utrikesminister Ann Linde (S) motiverade beslutet:

– Karantänsbestämmelser är verklighet i en stor del av världens länder, osäkerheten är stor. Det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa fritt. Avrådan kan förlängas eller hävas innan den 15 juli.

Det är inte de direkta hälsoriskerna som är huvudorsaken till beslutet om avrådan, uppger UD för GP, utan de indirekta konsekvenserna av pandemin. I många länder är det fortsatt svårt att resa på grund av stängda gränser eller omfattande begränsningar av in- och utresemöjligheter, karantänsbestämmelser och utegångsförbud och störningarna i flygtrafiken är omfattande.

ANNONS

LÄS MER:Coronaeffekten: I år har vi semester som på 60-talet

UD: Signal om säkerhetsläget

Så, vad innebär egentligen en avrådan?

– När UD avråder från resor är det alltid en signal om att säkerhetsläget är allvarligt, oavsett vilken nivå av avrådan det handlar om. Icke nödvändiga resor som vi nu avråder från till alla länder avser besöks- och turistresor. Bland annat solsemester eller en resa för att umgås med släktingar faller in i denna kategori, säger Anton Dahlquist på UD:s presstjänst.

UD kan dels avråda från icke nödvändiga resor, turist- och besöksresor – samt från alla resor, som också innebär arbetsresor och alla andra resor. Det finns också situationer där UD uppmanar svenskar att lämna landet, då det finns överhängande risk för stridigheter och andra akuta hot.

En avrådan får konkreta följdverkningar för resenärer, exempelvis om en resenär vill ha pengarna tillbaka för bokad resa. Om UD utfärdat en avrådan och researrangören ställer in resan finns möjlighet för resenären att få tillbaka beloppet. Normalt gäller inte reseförsäkring för den som åker iväg trots UD:s avrådan och det kan då krävas en tilläggsförsäkring för att skydda sig.

Anton Dahlquist på UD:s presstjänst.
Anton Dahlquist på UD:s presstjänst. Bild: Sofia Nahringbauer/Regeringskansliet

Kan man besöka sjuk släkting?

Anton Dahlquist säger att UD ser en stor osäkerhet i världen, och att många länder vidtar restriktioner med kort varsel och utan förvarning. Att det råder restriktioner för att röra sig utomhus, samt resa inom landet många gånger, och att det också påverkar UD:s möjlighet att bistå en person i nöd.

ANNONS

– Ansvaret ligger till väldigt stor del på resenären. När UD avråder från resor ska det ses som en signal om ett allvarligt säkerhetsläge och att man noga bör tänka över sitt beslut att resa. Sedan är det upp till var och en att ta beslutet om man vill åka eller inte.

Men om man ska på en resa som bedöms samhällsviktig, eller för att besöka en sjuk släkting, påpekar UD att situation kan skilja betydligt från land till land. Anton Dahlquist säger att exempelvis restriktioner i ett land kan påverka UD:s möjlighet att bistå en person i nöd.

– Att göra en eventuell resa utomlands för exempelvis en begravning är upp till individen att själv besluta om. Det är då viktigt att läsa på om situationen i det land man avser att resa till och väga in de potentiella riskerna med en resa i ett mycket osäkert omvärldsläge.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS