Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

För drygt ett år sedan stängde Rizzo för gott på Kungsportsavenyn.
Bild: Anna-Karin Nils Andersson

Tvingas till krisåtgärder – flera modekedjor riskerar konkurs

Företaget bakom sko- och modekedjorna Accent, Rizzo och Morris står vid ruinens brant till följd av tunga förluster i samband med pandemin.
Nu tvingas styrelsen till krisåtgärder, som kommer avgöra börsbolagets framtid.

Rizzo Group, tidigare Venue Retail Group, som driver kedjorna Rizzo, Accent, Morris och avdelningar i NK-varuhusen har befunnit sig i stabsläge det senaste året. Detta till följd av kraftiga försäljningstapp på grund av pandemin.

”Av regeringen införda restriktionerna till följd av covid-19 har medfört en kraftigt minskad kundtillströmning till bolagets butiker i Sverige och Norge samt inneburit ett klart högre kampanjtryck och prisaktiviteter som påverkat vinstmarginalen och resultatet negativt”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Modegrupp vill få bort krisstämpel – byter namn

LÄS MER: Så många klassiska butiker förlorade Göteborg 2020

Utöver de sedan i höstas två påbörjade rekonstruktionerna tvingas nu sko- och modebolaget till ytterligare krisåtgärder.

Styrelsen tvingas upprätta kontrollbalansräkning

Enligt styrelsen finns det skäl att tro att bolagets egna kapital nu är mindre än hälften så stort som det registrerade aktiekapitalet på 6,8 miljoner kronor.

Varken skuldnedskrivningar eller inköpsstopp, vilket bolaget meddelat om tidigare, har alltså lyckats vända den negativa spiralen och nu är misstanken att pengarna nästan är slut.

LÄS MER: Krisdrabbade sko- och väskkedjan Venue Retail Group får förlängd rekonstruktion

LÄS MER: Rizzo- och Jerns-butiker stänger i centrala Göteborg

Därför tvingas styrelsen under torsdagen att upprätta en så kallad kontrollbalansräkning som ska avgöra vad som finns kvar i det krisande bolaget, meddelar Rizzo Group i pressmeddelandet.

Skulle misstankarna vara korrekta måste styrelsen kalla ägarna till en extrainkallad stämma, en kontrollstämma, som avgör om bolaget ska likvideras eller fortsätta kämpa för sin överlevnad.

Eventuell kontrollstämma i Rizzo kan upplösa bolaget

Väljer ägarna att låta bli att upplösa bolaget har Rizzo Group åtta månader på sig att förbättra det egna kapitalet – annars ska styrelsen ansöka om likvidation.

Beroende på hur stora skulderna och tillgångarna är kan en likvidator i en sådan situation begära att sätta bolaget i konkurs.

Trots det krisartade draget gällande Rizzo Groups vanskliga ekonomi ser ledningen i bolaget fortfarande chanser att lösa situationen.

”Styrelsen bedömer att ett ackord i kombination med de andra åtgärder som bolaget genomför, så som att arbeta på att återfå kundtrafiken till butikerna, genomförande av befintlig affärsplan (framför allt vad gäller lansering av nya tjänster), omställning av de kvarvarande ca 30 butikerna, fortsatt reducering av omkostnader (bl.a. genom ytterligare nedstängningar av butiker i kombination med flytt av butiker) samt att outsourca vissa funktioner och fortsätta att minska på centrala kostnader, kan läka den eventuella kapitalbristen i bolaget”, skriver Rizzo Group i pressmeddelandet.

Sedan pandemin har försäljningen i koncernen minskat med 43 procent, motsvarande minus 345 miljoner kronor.

GP har sökt vd Lars Fins för en kommentar.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.