Tvillingföräldrar behandlas olika

ANNONS
|

- Det är högst olyckligt om vi inte gör lika runt om i landet, säger Mats Mattsson, försäkringsansvarig på Försäkringskassans huvudkontor i Stockholm.

Tvillingföräldrar har utöver den vanliga föräldrapenningen på 480 dagar rätt att få 180 dagar till. Även de som förlorar ena barnet får behålla de extra dagarna, på samma nivå som andra tvillingföräldrar, enligt Mats Mattsson, som hänvisar till lagen om allmän försäkring som grund för beslutet. Där står just att 180 dagar ska utbetalas vid flerbarnsbörd.

- De har ju fött två barn även om det ena avlidit, det är så vi tolkar lagen.

ANNONS

Men flera av de drabbade har inte fått veta att de har rätt till de extra dagarna och några av dem som ansökt har inte fått ut pengar.

Enhetschefer ger olika svar

Kruxet är också om de förlorat barnet innan förlossningen, då blir tolkningen av regelverket olika beroende av handläggare. Vissa betalar då ut den extra föräldrapenningen, inte alla.

Även enhetschefer inom Försäkringskassan ger olika svar.

Ann Eva Askensten, enhetschef på Försäkringskassans huvudkontor, säger att de extra dagarna försvinner om barnet avlider. Men hon är något osäker på reglerna. Enligt Jönköpings försäkringssamordnare Kerstin Linderoth går Försäkringskassan på om det kommit något moderskapsintyg från sjukvården, oavsett om barnet är dödfött. Och flera tvillingföräldrar har av olika handläggare fått höra att om barnet dött i magen efter vecka 28, då det inte längre betraktas som foster, så ska extra föräldrapenning betalas ut.

Måste ha överlevt förlossningen

Men vad som gäller från huvudkontorets sida är enligt Mats Mattsson att föräldrarna får behålla de extra dagarna om barnet avlider, men barnet måste ha överlevt förlossningen för att den extra föräldrapenningen ska betalas ut.

Enligt honom ska den tolkningen gälla för resten av landets försäkringskontor.

Försäkringskassan har därmed gjort fel, enligt Mats Mattsson, i de fall där den extra föräldrapenningen betalats ut även till tvillingföräldrar där ena barnet var dödfött.

ANNONS

- De har bara rätt till 29 dagars ersättning efter förlossningen, som alla har rätt till oavsett om man vårdar barnet eller inte, till exempel om det avlidit.

Flera handläggare har också hänvisat till en dom från 2002 som egentligen handlar om flerbarnsadoption, men som jämställts med flerbarnsfödsel. Försäkringskassan hade strypt de sista dagarna på föräldrapenningen för det ena barnet, eftersom det fyllt tio år, vilket är maxgränsen för föräldrapenning. Men i domen anser länsrätten att Försäkringskassans beslut saknar stöd i lagen och ger föräldrarna rätt till hela den extra föräldrapenningen på 180 dagar.

- Vi har nog använt domen lite tokigt, vi har inte behövt använda den. Det räcker med det som står i lagen - som vi tolkar den.

Tvillingar och föräldrapenning

ANNONS