Två personer med koppling till Allra har anhållits. Arkivbild.
Två personer med koppling till Allra har anhållits. Arkivbild.

Två anhållna i Allra-härvan

Två personer har anhållits i utredningen kopplad till pensionsbolaget Allra. En av dem begärs också häktad. De misstänks enligt åklagaren för grovt bokföringsbrott respektive grov trolöshet mot huvudman.

ANNONS
|

- Två personer ytterligare är anhållna sedan i tisdags, säger åklagaren Thomas Hertz till TT.

Allra misstänks för att ha blåst svenska pensionssparare på miljontals kronor genom vidlyftiga och olagliga affärer. Ledande företrädare för bolaget hävdar i sin tur att åklagaren är ute och cyklar i sin utredning.

Hänt i Stockholm

Sedan tidigare är en person häktad. En av dem som nu anhållits misstänks för grovt bokföringsbrott, den andra för grov trolöshet mot huvudman.

ANNONS

Sent på onsdagskvällen begärdes en av de anhållna häktad eftersom han skulle kunna förstöra bevis på fri fot, enligt åklagaren, skriver Expressen.

Brotten ska ha begåtts i Stockholm under 2011 och 2012.

Allra hette då Svensk fondservice, och gjorde under den perioden invecklade affärer med ett annat bolag, Oak Capital.

Vilka de anhållna är, är belagt med sekretess fram till dess att åklagaren begär dem häktade, om det sker. En av dem har begärt advokat Slobodan Jovicic som offentlig försvarare.

- Vi har haft ett andra förhör nu, han är fortfarande anhållen men förnekar brott kategoriskt, säger Jovicic.

Beslut på fredag

Senast på fredag måste åklagaren besluta om han ska försöka få personerna häktade av tingsrätten. Senast samma dag måste han också ta ställning till om den person som häktades den 29 september, som också misstänks för grov trolöshet mot huvudman, ska begäras omhäktad.

Ett sådant beslut är ännu inte fattat, enligt Thomas Hertz, som i övrigt är förtegen om läget i utredningen.

I samband med att mannen häktades beslöt Stockholms tingsrätt om kvarstad på 242 miljoner kronor mot honom. Det innebär att Kronofogden ska försöka säkra tillgångar, inför möjliga domar i framtiden.

ANNONS

Åklagaren har också beslagtagit 140 miljoner kronor, vinster som Allra haft i sin verksamhet i Dubai.

TT

Fakta: Allra

Allra grundades 2008, under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av Konsumentombudsmannen (KO), som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder.

I september 2013 bytte man namn till Allra.

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet, efter upprepande klagomål från sparare. En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna.

Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten.

ANNONS