TV4 lägger ner de lokala nyheterna

ANNONS
|

TV4:s redaktioner i Gävle, Halmstad, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Norrköping, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro kan läggas ned helt. Det framgår av ett preliminärt beslut som tv-bolaget gick ut med på onsdagsförmiddagen.

"Dramatisk förändring i branschen"

När TT får tag i TV4-Gruppens vd Casten Almqvist har han precis informerat personalen.

-Det var ett tungt besked att ge till en grupp mycket duktiga medarbetare, så det var stämning därefter, säger han.

TV4-Gruppen gjorde i fjol en vinst på 648 miljoner kronor. Trots det anser de sig inte ha råd med lokalredaktionerna. Enligt Casten Almqvist går hälften av alla resurser som bolaget lägger på samhällsbevakning till de lokala sändningarna.

-Det handlar framför allt om den dramatiska förändringen i den svenska mediebranschen som galopperar och som har gjort det de senaste månaderna, främst när det gäller tittarbeteenden. I en värld av svåra vägval konstaterade vi att linjär lokal tv-sändning mot en lokal publik inte är framtiden, säger han.
Fackförbundet kritiska

Beslutet har upprört många. Inte minst eftersom TV4 AB har en rekordvinst bakom sig.

-Utifrån det perspektivet är det ännu mer anmärkningsvärt att man väljer att montera ned en vital del av TV4:s identitet, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Han kallar beslutet för överraskande och sorgligt, dels eftersom 140 av förbundets medlemmar riskerar att bli utan jobb, men även för lokaljournalistiken i hela landet.

ANNONS
-Vi är oroliga över nedmonteringen av den lokala bevakningen som sker på redaktioner i dag. I dagstidningsbranschen bantas bevakningen, vi ser även att public service ställer om sin bevakning och nu tar TV4 det här drastiska beslutet, säger han.
Ministern: Vanorna förändras

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth är i Örnsköldsvik när TT får tag i henne. Hon säger att hon är överraskad över beslutet.

-För ett par år sedan besökte jag TV4-huset. Då berättade dåvarande vd:n Jan Scherman stolt att de byggde ut lokalbevakningen. Det är säkert så att medielandskapet har förändrats, men det är alltid sorgligt när lokala röster försvinner, säger hon.

TT: Vad kan regeringen göra för att värna om lokalnyheterna?

-Det finns tydliga krav på public service och vi har redan ett stort stöd till den tryckta pressen. Bekymret som den tryckta pressen i Sverige har är den inte ensam om, utan de delar problemen med hela världen. Medielandskapet förändras eftersom vi förändrar våra vanor.
Riksredaktionen förstärks

I stället för lokalredaktioner förstärker TV4 sin riksredaktion med 25 reportrar fördelade på 9 orter från Malmö i söder till Luleå i norr med en ambition att fortsätta bevaka hela Sverige för en rikspublik.

De orter som enligt förslaget kommer att ha journalister kvar är Falun, Göteborg, Jönköping, Linköping, Luleå, Malmö, Skövde, Umeå och Östersund.

-Den journalistiska traditionen på TV4 är stark, det är en central del i vår publicistiska idé. Det är för att fortsätta att värna om den som vi prioriterar om resurserna från lokal journalistik riktad till lokal publik till förmån för en nationell satsning, säger Casten Almqvist.

Ett slutgiltigt beslut om nedläggningarna kommer preliminärt att tas under ett styrelsemöte den 23 april. Om de omkring 140 journalisterna varslas kommer TV4-gruppen att kompensera dem mer än vad regelverket kräver, säger Casten Almqvist.

Norrland i medieskugga

TV4 Norrbotten blir en av redaktionerna som lägger ned. Landshövding Sven-Erik Österberg har tidigare kritiserat SVT för att ha omstrukturerat sin bevakning av norra Sverige. I det förslaget tog SVT bort 30 tekniktjänster och 5 sändningsorter, främst i Norrland.

-Det är trist för vi har hela tiden sagt att mediebevakningen har minskat och det är inte bra för Norrbotten att man inte får ut information ordentligt. TT lämnade Norrbotten och även rikstidningarna har dragit sig bort härifrån, så det är mycket som har hänt på kort tid, säger Sven-Erik Österberg.

Även om lokalredaktionerna försvinner kommer TV4 behålla de lokala vädersändningarna. Kanalen utlovar även en utökad nyhetssatsning på nättjänsterna TV4 Play och Youtube.

ANNONS