Nordea, med vd Frank Vang-Jensen, rapporterar kvartalsrapport. Arkivbild
Nordea, med vd Frank Vang-Jensen, rapporterar kvartalsrapport. Arkivbild Bild: Jonas Ekströmer/TT

Tummen ned trots storbankens stora vinstlyft

Bankkoncernen Nordea fortsätter rada upp oväntat stora vinstlyft i inflations- och räntechockens spår. Banken tjänar allt mer på skillnaden på in- och utlåningsräntor.
Men på börsen är man inte imponerad.

ANNONS
|

– Vi har en högre effekt av högre räntor, helt klart, säger Nordeas vd Frank Vang-Jensen till TT om tredje kvartalet.

Fast när han ska lyfta fram vad som är viktigt att ta fasta på lyfter han fram de låga kreditförlusterna.

– Det är ingen tillväxt i marknaden, säger Vang-Jensen om bolånemarknaden i de nordiska länderna.

Börsreaktionen på Nordeas rapport för tredje kvartalet blev negativ. Aktien backar cirka 2 procent och därmed krymper kurslyftet sedan årsskiftet till 8 procent.

Ökar marknadsandel på svenska bolån

Sverige och Norge växer svagt på bolånemarknaden, medan det står still i Finland och Danmark, enligt Vang-Jensen:

– Men vi pratar om en tillväxt på kanske 1-2 procent, säger han om utvecklingen i Sverige.

ANNONS

På företagsmarknaden är det generellt svagt positivt sett på hela Norden, upp med cirka 2-3 procent i kvartalet, enligt Nordeachefen.

– Det är en ganska låg siffra.

Konkurrensen är hård på den svenska bolånemarknaden, med minskade marginaler på bolån. Men Nordea tar marknadsandelar, enligt Vang-Jensen.

– Ja, vi tar 50 procent av nettoökningen av bolånemarknaden i Sverige, det vill säga nyutlåningen. Så vi ökar klart vår marknadsandel. Men volymökningen på marknaden är väldigt låg nu, så det går inte att översätta till stora volymökningar för Nordea.

Något högre än väntat

Bankens rörelseresultat på drygt 20 miljarder kronor i tredje kvartalet i år var något högre än väntat. Men lyftet för räntenettot på 36 procent – det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor – låg i linje med förväntningarna.

Utvecklingen gör att Nordeas avkastning på eget kapital ligger kvar kring 18 procent – tydligt över målet på över 15 procent. Detta bäddar för en rejäl utdelning och mer återköp av aktier – en annan form av utdelning.

– Vi har fortfarande överskottskapital, så vi köper tillbaka aktier, säger Vang-Jensen.

Kreditförlusterna på 33 miljoner euro motsvarar 0,04 procent av lånestocken. Det kan jämföras med historiska snitt för Nordea kring 0,10 procent.

Samtidigt sitter Nordea på en buffert för framtida kreditförluster på 577 miljoner euro.

ANNONS

Känns bra med buffertar

Nordeas portfölj präglas just nu av låg risk, enligt Vang Jensen. Men han räknar med svag tillväxt i Norden framöver, när världskonjunkturen bromsar in.

– Just nu måste jag säga känns de väldigt bra att vi har buffertarna. Vi vet inte vad som kommer att hända nästa år och de kommande åren.

Han utesluter inte nya chockvågor i världsekonomin efter Hamas-attacken mot Israel den 7 oktober.

– Jag är djupt bekymrad för den geopolitiska situationen i världen. Den har bara blivit värre. Det har accelererat.

– Det är människor som lider i de tragedier vi ser och det bygger risk, skapar osäkerhet och turbulens. Det gör att vi kan få prischocker på råvaror och olja. Det kan påverka både inflation och andra saker.

Fakta: Nordeas kvartalsrapport i korthet

Storbanken Nordea redovisar en rörelsevinst före kreditförluster på 1 758 miljoner euro, motsvarande cirka 20,4 miljarder kronor, för tredje kvartalet 2023. Det kan jämföras med vinsten på 1 342 miljoner euro motsvarande period föregående år.

Analytiker hade, enligt Bloomberg, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på cirka 1 700 miljoner euro.

Räntenettot – det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor – lyfte som väntat i det högre ränteläget. Det steg till 1 909 miljoner euro, från 1 404 miljoner euro. Det låg i linje med förväntningarna.

Provisionsnettot sjönk till 742 miljoner euro, från 775 miljoner euro i fjol. Snittprognosen där låg på 749 miljoner euro.

Nordeas kreditförluster uppgick till 33 miljoner euro i tredje kvartalet, mot 58 miljoner i fjol och väntade 87 miljoner euro.

ANNONS