Flygbolaget Norwegian, med koncernchef Geir Karlsen, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild
Flygbolaget Norwegian, med koncernchef Geir Karlsen, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild Bild: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Tummen ned för Norwegian-rapport

Det norska flygbolaget Norwegian bekräftar sina tillväxtplaner och redovisar en vändning från förlust till en miljardvinst under årets andra kvartal. Men på börsen är det tummen ned. Aktien faller sedan kostnaderna dragit iväg under det kaotiska andra kvartalet.

ANNONS

Sommaren har periodvis präglats av kaos i flygbranschen, enligt koncernchefen Geir Karlsen. Även Norwegian brottades med strejk, personalbrist och en ovanligt stökig trafiksituation på stora nordiska flygplatser som Arlanda, Gardemoen och Kastrup.

– Vi har haft stora utmaningar, speciellt på bagagesidan, säger han.

Fick ta in extra flygplan

Problemen pressade marginalerna, bland annat då Norwegian fick ta in upp till fem extra flygplan från leasingbolag för att hantera planerade flygningar.

– Det blev väldigt få inställda flygningar över sommaren. Jag tror vi ligger helt i toppen i Europa när det gäller punktlighet, säger han.

Kaoset tryckte ned resultatet för Norwegian.

– Det fick en negativ effekt, säger Karlsen.

ANNONS

Norwegian redovisar ett rörelseresultat på 1 358 miljoner norska kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med förlusten på 766 miljoner kronor under motsvarande kvartal 2021.

Omsättningen lyfte till 4 868 miljoner kronor, upp från 336 miljoner ett år tidigare.

Sämre än väntat

Resultatet var sämre än väntat och på Oslobörsen faller Norwegian-aktien med cirka 7 procent, vilket utökar kursnedgången hittills i år till 16 procent.

Analytiker hade i snitt räknat med ett rörelseresultat på 1 810 miljoner kronor och en omsättning på 4 880 miljoner, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Lönsamheten pressades även av högre bränslepriser under kvartalet, men de har börjat sjunka tillbaka nu och börjar närma sig en nivå på terminsmarknaden där Norwegian kan börja tänka sig att säkra nivåerna på framtida bränslekostnader.

Karlsen ser samtidigt ökad efterfrågan på flygresor och siktet är inställt på att öka antalet flygplan i flottan till sommaren 2023, från nuvarande 70 flygplan.

– Vi tar ut 15 nya flygplan i år och nästa år. Men vi skickar också tillbaka fem av våra flygplan, så det blir en nettoökning på kanske tio flygplan, säger han.

50 nya plan

På lite sikt ska det bli ännu fler flygplan, sedan Norwegian nyligen skrivit på ett avtal med Boeing om leveranser av 50 nya flygplan under perioden 2025-2028.

ANNONS

Sammantaget under andra kvartalet hade Norwegian fem miljoner passagerare. Det kan jämföras med 400 000 under andra kvartalet i fjol och 2,2 miljoner under första kvartalet 2022. Och för juli har Norwegian redovisat ett fortsatt lyft för antalet passagerare, upp med 14 procent mot månaden före till 2,2 miljoner.

Norwegian stoppade under ett halvårs tid under pandemin och företagets stora skuldrekonstruktion alla flygningar i Sverige. Sedan dess har Norwegian startat upp över 40 internationella direktflyg från Arlanda och tre svenska inrikesflygningar från Arlanda till Kiruna, Luleå respektive Umeå.

Fakta: Ny storägare efter rekonstruktion

Det norska flygbolaget Norwegian Air Shuttle ASA har efter en djup finansiell kris 2020-2021 genomgått en stor rekonstruktion. Under konkursskydd som avslutades för drygt ett år sedan minskades skuldberget med 65 miljarder norska kronor samtidigt som bolaget gjorde sig av med drygt två tredjedelar av flygplansflottan.

En stor strategisk förändring mot förr är också att Norwegians långdistansflygningar mellan Europa och Nordamerika, Sydamerika och Asien lades ned 2019.

Bolagets största ägare är efter omstruktureringen Geveran Trading Company – ett Cypernregistrerat holdingbolag i den norska redarkungen John Fredriksens imperium. Geveran äger 13,1 procent av aktierna. Näst störst är norska Sundt AS, följt av en rad finansiella ägare – däribland norska Folketrygdfondet, den amerikanska hedgefonden Silver Point Capital och förvaltare som Nordnet, Avanza och Handelsbanken.

Källa: Norwegian Air Shuttle ASA

ANNONS