Oscar Engelbert är vd för Oscar Properties. Arkivbild.
Oscar Engelbert är vd för Oscar Properties. Arkivbild.

Tuffa tider för Oscar Properties

Fastighetsbolaget Oscar Properties vinstvarnar för det fjärde kvartalet och förutspår att 2019 blir mycket tufft.

ANNONS
|

”Liksom föregående kvartal påverkas resultatet i fjärde kvartalet även av prissänkningar och en fortsatt låg försäljningstakt. Som en följd av dessa poster är periodens resultat för fjärde kvartalet och helåret 2018 väsentligt lägre än vad som kan anses ha förväntats”, skriver bolaget i ett pressmeddelande, rapporterar Dagens Industri.

2019 blir ett mycket svårt, skriver vd Oscar Engelbert i bokslutet, som tidigarelagts.

"Blir blodigt"

- Läget blir allt mer prekärt för Oscar Properties och branschen överlag. Många företag i bostadsutvecklarbranschen har kommit med riktigt dåliga nyheter denna vecka, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners, till TT.

ANNONS

Han vill inte kalla det spiken i kistan för företaget, men understryker att stressen på marknaden nu är rejäl.

- Flera av de stora bolagen har stora obligationslån som ska omsättas andra halvåret i år. Hos bolag som Oscar och Tobin ligger de i halvmiljardklassen. Det kommer bli allt svårare att refinansiera sig, och som sparare kan det få konsekvenser, säger han och fortsätter:

- Vissa av obligationslånen kommer inte att betalas tillbaka. Med de stora bolagen är risken hög att man löser obligationerna, men måste ta till nyemission. Det blir blodigt – där kommer det att bli tufft för de befintliga aktieägarna.

Halverad omsättning

Kvartalets rörelseresultat för Oscar Properties landade på 256 miljoner kronor back, att jämföra med förlusten på 112 miljoner samma kvartal föregående år. Nettoomsättningen drygt halverades till 257 miljoner, från 559 miljoner under samma kvartal 2017.

ANNONS

Även på helåret blev det en förlust: Nettoförlusten landade på nästan en halv miljard kronor, att jämföra med en vinst på 351 miljoner under 2017.

Den enskilt största orsaken till resultattappet är fördyringar när bolaget försökt klara att leverera bostäder i tid.

De likvida medlen var 102 miljoner kronor vid årsskiftet. Ett år tidigare var den summan 478 miljoner.

Samtidigt gjorde bland annat prissänkningarna att försäljningen under sista kvartalet 2018 var bättre än samma kvartal 2017.

TT

ANNONS