USA:s president Donald Trump har testats positivt för covid-19. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump har testats positivt för covid-19. Arkivbild. Bild: Julio Cortez/AP/TT

Trumps covid-19-besked skakar om marknaden

Marknaden reagerade omedelbart på beskedet att USA:s president Donald Trump och hans fru satts i karantän efter att de testats positivt för covid-19.
– Det blir ytterligare ett element av osäkerhet, säger SEB-ekonomen Lina Fransson.

ANNONS

Tokyobörsen, som låg på plus inför beskedet, föll i den avslutande fredagshandeln. Samtidigt lyfter dollarn, då investerare satsar på säkra kort i vad de upplever som orostider.

På råvarumarknaden pressas oljepriset, medan guldpriset – som inför beskedet låg på minus – vänder uppåt.

Ytterligare osäkerhet

Det pekar även nedåt på ledande Europabörser, Stockholmsbörsen inleder fredagen med ett kursfall på drygt 1 procent. Även USA-börserna dras med nedåt i den så kallade terminshandeln, där det pekar mot nedgångar på cirka 2 procent.

Beskedet om att Trump har covid-19 lämnades av presidenten själv via Twitter och kommer bara drygt fyra veckor före presidentvalet i USA den 3 november. Lina Fransson, räntestrateg på SEB, säger att sjukdomsbeskedet därmed medför ytterligare osäkerhet inför en redan osäker höst.

ANNONS

– Vi är i ett skede där det amerikanska valet är mitt uppe i slutspurten, och signalerna hittills är att det blir en väldigt stökig valprocess. Dessutom har vi pågående smittspridning och brexitförhandlingar som bidrar till osäkerhet vilket de finansiella marknaderna inte tycker om, säger hon.

– Att den sittande presidenten då meddelar att han har testat positivt för corona blir ytterligare en osäkerhetsfaktor.

Instinktiv reaktion

Om det får en mer långtgående effekt på världens börser återstår att se, menar Lina Fransson.

– Det är svårt att säga. Det här blev en instinktiv reaktion i marknaden, och sedan får man följa utvecklingen.

Alice Nordevik/TT

Joakim Goksör/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS