Chefsanalytikern Paul Danis räknar med att Brexit blir verklighet, och att Trump kommer att gasa på ekonomin.
Chefsanalytikern Paul Danis räknar med att Brexit blir verklighet, och att Trump kommer att gasa på ekonomin.

Trump gasar på ekonomin

Med Donald Trump i Vita huset kommer den amerikanska ekonomin att växa de kommande åren. Men hårdare tullar kan påverka den svenska bilindustrins utveckling i Mexiko.

ANNONS
|

Det tror Paul Danis, chefstrateg vid BCA Research, oberoende internationell analysfirma med fokus på globala investeringsstrategier.

I veckan gästade han Skagen Fonder i Göteborg och talade om effekterna av det amerikanska valet och om risker och möjligheter på de globala aktie- och finansmarknaderna.

- Att Trump blev vald kommer att öka takten i den ekonomiska tillväxten de kommande 12 till 18 månaderna. Därtill hans plan att sänka skatterna med 6,2 biljoner dollar det kommande decenniet, säger Paul Danis.

Det har varit en lång uppförsbacke för USA efter finanskrisen 2008, och en av de kritiska variablerna har varit fastighetsmarknaden men den ser i dag ut att fungera bra.

ANNONS

De utlovade skattesänkningarna kommer främst att gynna den rikaste procenten av amerikaner under de kommande åren medan låg- och medelinkomsttagare får nöja sig med lägre skattelättnader.

- Han talar om stora skattesänkningar, men den största delen går till dem som är förmögna, säger Paul Danis.

Under Trumps presidentskap kommer det att skapas en del nya enklare arbeten, som säkert kommer att ge en del stora rubriker, konstaterar han, men det är inte säkert att det kommer att lösa den växande inkomstklyftan.

Däremot kommer infrastruktursatsningen på över en biljon dollar de kommande tio åren att vara ett lokomotiv i den amerikanska ekonomin, och även branscher som läkemedel, banker, säkerhetsföretag, byggmaterial och ingenjörsföretag kommer att gå bra, tror han. Likaså kommer olje- och kolföretag att få tillgång till mer land för utvinning.

- I samma takt som ekonomin utvecklas kommer bilindustrin att gå bättre, men samtidigt kan den tvingas till att starta fabriker i Detroit i stället för Mexiko, som Trump sagt att han vill belägga med hårdare tullar. Teknikföretag kan också få det tuffare om Trump slår till mot kinesisk import, säger Paul Danis.

Därtill kommer dollarn att bli dyrare och de amerikanska lönerna att öka.

ANNONS

Om den amerikanska politiken kommer att leda till handelskrig med Asien är för tidigt att säga, konstaterar han.

Däremot kan Europa och världen räkna med att Brexit kommer att genomföras, men inte utan problem för Storbritannien.

- Vi kommer att få se Brexit. Jag tycker att den brittiska ekonomin klarat sig ganska bra, bättre än väntat. Men slutligen måste man klara ut sina framtida avtal med sina stora handelspartners, och valutan kommer att vara svag. Jag tror att investeringsviljan kommer att vara svag tills man vet hur den framtida relationen till EU blir, säger Paul Danis.

Han tror också att det kommer att bli stort fokus på utvecklingen inom jobbtillväxt och inkomstökningar i den brittiska ekonomin.

Fakta: Gillar inte EU

Chefstrategen Paul Danis tror inte att fler EU-länder direkt kommer att följa Storbritanniens exempel och lämna unionen. Men det kan vara värt att kika på opinionsundersökningen om vilka folk som tycker att de klarar sig bättre utan EU.

  1. Storbritannien 45 procent
  2. Grekland 44 procent
  3. Österrike 43 procent
  4. Italien 42 procent
  5. Frankrike 27 procent
  6. Tyskland 25 procent
  7. Spanien 25 procent
  8. Finland 24 procent
  9. Nederländerna 18 procent
ANNONS